Българска женска делегация гостува в Кралство Йордания

Започнаха срещите, организирани от  Българо-йорданската камара
С изключителен интерес и топло посрещане започна първата по рода си среща на българска женска бизнес делегация със сродни женски организации и институции в Кралство Йордания, съобщава ВИП Комюникейшън.
Гостуването на българските бизнесдами е по инициатива на почетния консул на Кралството в България и председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество д-р Хасан Ал Бармауи и на лидера на Женския експертен съвет към Международната организация на обединените българи – журналистката и пиар Патриция Кирилова.
Първата среща на бизнесдамите бе с председателя на Органа на специалната икономическа зона Акаба – г-н Найеф Ал-Файез. Той обсъди с българската делегация инвестиционните възможности в Акаба, като подчерта дълбочината на отличителни отношения между двете страни във всички области, особено търговията и туризма.
По време на срещата, която се проведе в залата на Търговската камара на Акаба, Ал-Файез посочи, че Йордания се характеризира с индустриални зони, които предоставят големи инвестиционни съоръжения и уникални туристически обекти на световно ниво.
Ал-Файез подчерта, че град Акаба и Златният триъгълник като цяло (Акаба, Уади Рум и Петра) предлагат отличителен туристически продукт, а също предоставят търговски и икономически възможности за инвестиции. Той посочи, че има възможности за инвестиции за бизнес дами, като ги запознава с дейностите на йорданските жени и тяхната роля в производствения процес за различни хранителни и други индустрии.
Специалната икономическа зона в Акаба предоставя чудесни условия за местни и чуждестранни инвеститори, които са привлечени от ниската данъчна ставка от 5 процента, а също и от географското местоположение на Акаба – важен център за внос и износ чрез пристанищата.
„Посещението на българската делегация в Кралството е началото на по-голямо сътрудничество във всички области, особено в промишлеността, културата, туризма и търговията. Това се отразява положително върху укрепването на двустранните отношения между двете приятелски страни – има споразумения, свързващи Йордания със страните по света в областта на индустриалните и туристическите инвестиции и транзитната търговия, както и споразумение за свободна търговия между Йордания и Съединените щати и търговско споразумение с Европейския съюз“, каза още Ал-Файез. Той посочи още, че органът работи, за да превърне Акаба в един от глобалните модели за опазване на обществената среда, особено на морската среда, и да даде възможност на институциите да прилагат екологична система в съответствие с международните стандарти.
Ал-Файез допълни, че морският бряг на Акаба се простира на цели 27 км, от които 7 км е морски резерват, и това е част от ангажимента на властите за опазване на морската среда.
От своя страна д-р Хасан Ал Бармауи заяви, че Йордания има добра репутация в световен мащаб поради умерената си политика. Също така ежегодно се отбелязва ръст на български туристи, които посещават Йордания. Той подчерта, че участието на бизнес дами от Република България в тази среща допринася за добрите отношения във всички области и засилва двустранното сътрудничество между двете приятелски страни.
На свой ред ръководителят на делегацията Патриция Кирилова каза, че това е първата българска женска делегация, която гостува в Йордания с 40 жени, представители на различни сектори, като посочи, че визитата ще доведе до развитие на двустранното сътрудничество във всички икономически, търговски и туристически области.
Кирилова оцени високо представителството на йорданските жени в йорданския парламент, като отбеляза, че това е показател за демократичност и пример за българските жени, които все още не са равно представени в държавните институции, въпреки изискванията на ЕС.
Делегацията се срещна и с йордански бизнес дами в Центъра за социално развитие „Принцеса Басма“, където бяха обсъдени редица въпроси, свързани с овластяването и правата на жените. Бяха предоставени инвестиционни възможности от йорданска и българска страна. Патриция Кирилова покани йорданските бизнесдами да посетят България, което те приеха с радост и да обменят опит с българските женски организации.

Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *