Злато за Тервел Замфиров от младежкото световно в Банско, Александър Кръшняк е със сребро

ТЕРВЕЛ ЗАМФИРОВ

България отново има златен и сребърен медалист в паралелния гигантски слалом от младежко световно първенство. Тервел Замфиров спечели титлата в Банско, а Александър Кръшняк взе среброто в българския финал. По същия начин преди 14 години Радослав Янков победи за титлата в Нагано Иван Ранчев. Сега обаче емоцията бе още по-голяма, защото това стана в България. На отлично подготвена писта „Томба“ Тервел показа още от старта в квалификациите, че е дошъл за победа. Той даде най-добро време и до края на състезанието можеше да си избира трасе. Кръшняк бе втори в квалификацията и това бе предпоставка да очакваме изцяло български финал следобед. Другите ни две талантливи момчета Петър Гергьовски и Кристиян Георгиев също дадоха всичко от себе си пред родна публика. Малшанс попречи на Гергьовски да спечели малкия финал. Георгиев пък падна на осминафинала и в крайна сметка зае девето място. Освен златото до 21 г Замфиров взе и световната титла до 18 г.
„На паралелния слалом сме по-силни, заяви Анатоли Замфиров, баща и треньор шампиона и останалите ни топ състезатели, които са от СК „Юлен“. „Колкото повече врати ни наредят с толкова повече ще ги бием на паралелния“, допълни той. Треньорът на националите ни по сноуборд Георги Атанасов-Джоко пък благодари след състезанието на президента на БФСки Цеко Минев, който преди години му е повярвал и са направили юношески национален отбор по сноуборд. При девойките Андреа Коцинова за малко не влезе във финала. Тя допусна 2 малки грешки в квалификациите и в крайна сметка остана 19-та, само на 0,45 сек от финалистките. Шампионка е японката Цубаки Мики, която на финала победи Ирис Пфлум (САЩ). Бронзът е за Саломе Янсинг (Гер), която е №1 и до 18 г. Мики е и световна шампионка при жените от първенството в Бакуриани през февруари.
Шампионът: Чувствам се страхотно! Радвам се, че с Александър успяхме да повторим класирането на Радо Янков и Иван Ранчев от 2009 г, заяви след награждаването Тервел. – Не беше никак лесно спечелването на титлата. Тя ми коства много тренировки, лишения и страдания, но си заслужаваше. Най-трудно ми беше на четвъртфинала. Започнах с грешки, а после и кората ми падна“. За него това е втори медал от световно за младежи. Преди година Тервел спечели брозна във Валмаленко.

Пл. Вълков, пресаташе БФСКИ