Имате провинили се приятели? Нямате достъп до Airbnb

Спомняте ли си тийнейджърските години? Когато някой започнеше да прави много поразии по време на купон, всички спираха да го канят. Както него, така много често и хората, които биха го докарали със себе си.
Именно такава политика е въвела и водещата платформа за резервации Airbnb, която вече отказва достъп дори на потребители с “чисто досие”, ако те са свързани с хора, които компанията смята за рискови по отношение на безопасността, съобщава Engadget.
Компанията за краткосрочно отдаване под наем на имоти е изправена пред невъзможната задача да постигне баланс между това да накара собствениците да се чувстват сигурни, като в същото време не дискриминира несправедливо наемателите, посочват от технологичния информационен сайт и добавят:
“Но нейният процес на обжалване е неадекватен и объркващ, като същевременно заема страната на собствениците на отдаваните имоти”.

Engadget цитира позиция на Airbnb пред Motherboard, в която се потвърждава, че понякога платформата отказва да отдава под наем имоти на потребители, свързани с лица в забранителния списък, „за които има вероятност да пътуват с тях”.

Motherboard съобшава, че през януари, например, Airbnb информира потребител на име Аманда, че му е забранено да ползва платформата заради това, че е „тясно свързан с лице, на което не е разрешено да използва Airbnb“. Аманда използва кредитната карта на приятеля си, който има предишни провинение според платформата, за да резервира имот. Двамата нито имат общ адрес, нито обща банкова сметка. Резервацията ѝ е отказана.

Два дни след като обжалва забраната, Airbnb я информира, че потвърждава решението си „след внимателно обмисляне“, за да помогне за „опазването на нашата общност“.
От Airbnb обръщат внимание, че за да е успешно едно обжалване на отказ за резервация, има два основни начина. Единият вариант е забраненият ви приятел успешно да обжалва забраната си, а другият – вие да докажете, че не сте „тясно свързан“ с проблемния потребител.
Така или иначе, посланието на компанията носи тревожен подтекст – свържете се с човек с калпаво минало – независимо от това кой е той днес, и няма да можете да използвате нашата платформа, посочва Engadget.
Но този подход на компанията подчертава един много по-мащабен проблем, който може да се мултиплицира – способността на големите технологични компании да профилират потребителите става все по-голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *