Най-късата писта в света: Самолет кацна на покрива на хотел в Дубай

Чешкият пилот Лукаш Цепиела записа с името си в историята след като постигна рекорд по екстремно кацане.
Той успя да приземи малък самолет на покрива на Бурж ал-Араб. Цепиела спря машината почти на ръба на площадката след само 21 метра. Общата ѝ дължина е 27 метра.
Екстремното кацане бе направено на върха на 56-етажния хотел на височина от 212 метра. За да успее да осъществи рисковото кацане, Цепиела е направил 650 опита. Експериментът се подготвя от около две години.
„Най-голямото предизвикателство бе пълната липса на точки за ориентир за края на пространството. На летищата винаги има такива, а освен това имаш стотици метри за приземяване“, казва пилотът, цитиран от CNN.

Екстремното кацане е организирано със спонсорството на RedBull.
Това не е първото участие на пилота в събитие на компанията. През 2018 г. той печели състезание, организирано от тях, кацайки на дървен кей в Полша. Когато не прави екстремни експерименти Цепиела е пилот на Еърбъс А320 от гражданската авиация.
Хеликоптерната площадка на Бурж ал-Араб и друг път е била домакин на спортни събития. През 2005 г. тенисистите Андре Агаси и Роджър Федерер играха там. Бившият шампион от „Формула 1“ Дейвид Култард пук въртя „понички“ там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *