Напрежение в Австрия заради забраната на бензинови и дизелови автомобили в ЕС

Темата за забраната за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035г. създава напрежение сред управляващите в Австрия.

 

Само преди седмица австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че ще се противопостави на забраната за продажба на нови коли с двигател с вътрешно горене, ако дебатът бъде ескалиран до лидерите на страните от ЕС.

Това се случи след като в последния момент Германия спря приемането на регулациите, според които от 2035г. продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене ще бъде забранена.

Най-силно против европейските регулации се обяви Италия. Правителството на Мелони проведе серия от срещи с Германия и Франция, които вероятно са изиграли важна роля за промяната на позицията на Германия.

Стигна се и до тежки обвинения на италианския министър на иднустрията, Адолфо Урсо, че

Комисията на Фон Дер Лайен тласка Европа от зависимост от руските изкопаеми горива към такава от китайските електромобили и материали“.

Италия ще търси подкрепа от Франция и Германия срещу зелените политики на ЕК при автомобилите 

Само дни след като австрийският канцлер Карл Нехамер обяви, че и Австрия може да промени позицията си, подкрепяйки Италия, Германия и Франция, австрийският министър на околната среда, Леоноре Гевеслер, отрече думите на канцлера и потвърди позицията, че Австрия приема регулациите, които ще забранят продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили.

Заедно с мнозинството от страните членки на ЕС постигнахме компромис относно прехода към допускане само на (продажбата на) нови автомобили, които не отделят никакви емисии. Не виждам причина да променяме тази позиция“ коментира Гевеслер.

Според източници в авестийското правителство противоречивите изказвания на канцлера и екоминистърката са показателни за напрежението между двете мнения сред управляващите в алпийската държава.

Министерството на околната среда обаче е последната инстанция, която е отговорна за позицията на Австрия пред Европейския съюз и според източниците в правителството, цитирани от Ройтерс, тя едва ли ще бъде променена.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *