На четвърто място сме в ЕС по поскъпване на яйцата

Цените на храните се увеличиха значително през 2022 г. в страните от Европейския съюз, а яйцата са един от продукти, поскъпнали най-значително, отбелязва Евростат.

Данните на статистическата служба на ЕС показват, че в началото на тази година цените на яйцата се повишават средно с 30 на сто в сравнение с януари 2022 г. Тогава те са били със 7 на сто по-високи от януари 2021 г.България е на четвърто място сред страните от Евросъюза, в които през януари 2023 г. яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година (+72,4 на сто, по предварителни данни).

Най-висок ценови ръст при яйцата е отчетен в Чехия (+85 на сто), следвана от Унгария (+80 на сто) и Словакия (+79 на сто).

На другия полюс са Германия и Люксембург (по +18 на сто), и Австрия (+19 на сто), в които годишното поскъпване на яйцата, макар и да е най-малко сред страните от ЕС, също е съществено, отбелязва Евростат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *