Октавио Пас | Премиера на „Избрани есета“

 

На 23 март от 19:00 ч. в Casa Libri ще имаме щастието да представим „Избрани есета“ на Октавио Пас. Модератор на събитието ще бъде Тони Николов, а за превода и съставителството ще разкаже Анна Златкова.

Повече за книгата:

Рядко в испаноезичния свят някой е обхващал с такава широта както Октавио Пас различните страни на световната култура и е разсъждавал с такава дълбочина върху проблемите, противоречията и трагедиите както на миналото, така и на своето време. Рядко някой е успявал да постигне такова равновесие между критическа строгост и поетическа интуиция, между мисъл и страст. Съвсем не би било преувеличение да се твърди, че есеистичното творчество на Октавио Пас, неделимо от неговата поезия, се числи към онези литературни произведения, които по думите на самия мексикански поет „успяват да отговорят на онези въпроси, които смътно, без да успее ясно да формулира, си задава всеки човек“.

От огромното и многостранно есеистично творчество на Октавио Пас в настоящия сборник са представени негови размисли върху поезията в диалог с големи поети като Блейк, Колридж, Новалис, Бодлер, Рембо, Маларме, върху поетическия опит като откровение за изначалната същност на човека, върху поезията на Фернандо Песоа и идеите на Андре Бретон, разсъждения за предколумбовото и съвременното мексиканско изкуство, за срещата и сблъсъка между цивилизациите, своеобразието на испаноамериканската литература, предкортесовата и колониалната история на Мексико, националната идентичност, душевността на мексиканеца.

„Срещу тишината и шума създавам Словото – свобода, която се създава и ме създава всеки ден.“
Октавио Пас

Събитието във фейсбук: https://fb.me/e/16OTa5T66

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *