Предложение на британското правителство: Безплатна детска градина, ако и двамата родители работят

Образователната система във Великобритания е една от най-скъпите в света

/КРОСС/ Британското правителство ще се опитва да върне на работа милион майки като предложи безплатни детски градини за децата им. В момента свободните работни места в страната са над милион. Властите на Острова обещават да осигурят безплатна детска градина на всяко дете, щом навърши 9-месечна възраст, ако и двамата родители работят. В момента това става, чак когато то стане на 3 г., което принуждава много майки да си останат у дома през това време, тъй като заплатите им трудно покриват високите такси в яслите.

За подобна промяна отдавна се лобира, но властите все отказваха да я направят, защото британската образователна система е една от най-скъпите в света и вкарването на още деца в нея ще струва милиарди на бюджета.

Новината е особено добра за живеещите във Великобритания българи, защото далеч от дома те не могат да разчитат на помощ от баби и дядовци. Деница Николова е медицинска сестра в лондонска болница. Нейната професия е особено търсена в Англия. В момента има около 133 000 свободни работни места в британското здравеопазване. Но ако тя се върне на работа сега, таксите за двете й момиченца в детска градина на месец ще са близо 3000 паунда. Толкова е и заплатата й.

„Не смятам, че в момента имаме нужда да изпращам една от двете на детска градина, поне докато не получат възможността да се възползват от часовете, които държавата предлага“, споделя Деница.

Безплатното приемане на по-малки деца в яслите ще започне през септември следващата година и то първоначално само за 15 часа седмично, тъй като няма достатъчно свободни места. Но за младите родители това пак е съществена помощ на фона на рекордното поскъпване на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *