Преобразяване на света: Топ 10 решения за градското развитие през 2023 г.

Да промениш света около себе си не означава само да блъснеш една стара сграда, за да построиш нова.
Средата, в която живеем, е съставена от правила и навици, с които всички сме принудени да се съобразяваме малко или много. Затова иновация означава и промяна в тях.
Това са 10-те най-иновативни решения за градската среда за 2023 г., представени от Fast Company.
Те включват както архитектурно преобразяване на изоставени места, така и предложения за подобряване на средата от гледна точка на жилища на достъпни цени, организация на работата в офиса, замърсяване на околната среда и рециклиране.
От ТЕЦ до луксозен квартал

Електроцентралата Battersea в Югозападен Лондон започва да се строи през 1929 г. Завършена е окончателно 35 години по-късно. Двете ѝ станции произвеждат електричество използвайки предимно въглища до 80-те години на миналия век, когато постепенно са изведени от експлоатация. След това централата запустява. Едва през 2014 г., след като е купена от частни инвеститори, по нея започва работа.

Wikipedia
В наши дни районът на централата е луксозен лондонски квартал с жилища, магазини и офиси. Преобразяването е благодарение на милиардните инвестиции, но и на работата на лондонското архитектурно бюро Wilkinson Eyre. По проекта работят и световноизвестни архитекти като Норман Фостър и Франк Гери.
Старата сграда на централата е запазена и превърната в мол. Това е едно уникално от архитектурна гледна точка здание, което при построяването си е едно от най-големите тухлени в света. Около него са построени жилищни и офис сгради. Мястото продължава да носи частица от духа на онова време, но умело съчетана с настоящето.

Не бетон, а езеро
Преосмисляне на бетона. С тази концепция архитектката Миа Лерер започва работа по преобразяването на някогашната състезателна писта в парка Lake Park в Лос Анджелис. На нейно място се появява друго съоръжение – стадион с изкуствено езеро и много зеленина.

Lake Park

Проектът се реализира в продължение на шест години. След като е завършен изцяло, през 2022 г. стадионът е домакин на Super Bowl, финала на първенството по американски футбол – едно от най-големите събития в САЩ.

Това не е единственият проект на Лерер с огромно влияние върху местната общност. От години тя е защитник на идеята за връщане на реката на Лос Анджелис към по-естествено състояние. Целта на Лерер е премахване на бетона поне в някои участъци, естествено регулиране на потока, а оттам и намаляване на рисковете от наводнения.

Апартамент вместо затвор
През 2011 г. властите в Ню Йюрк вземат решение да затворят центъра за задържане на непълнолетни в Южен Бронкс. Тази институция действа десетилетия. Там се задържат непълнолетни нарушители на закона, докато чакат съдебния си процес. През годините се носят легенди за лошото отношение на персонала към децата.
След затварянето на центъра остават пустеещи сгради. Тук се намесва архитектурното бюро WXY, което изготвя проект за изграждане на жилищен комплекс на същото място. Но тъй като Бронкс не е Манхатън или друг богат район на Ню Йорк бъдещите жилища се рекламират като по-евтини. През 2022 г. там се нанасят първите жители.

WXYПо план новият комплекс трябва да има общо 740 жилища, което означава и един малък отделен квартал. Междувременно успехът да проекта в Ню Йорк дава възможност на архитектите да предложат сходни решения за изоставени терени в Охайо и Флорида.

Виж кой ползва офиса 
Преди пандемията от коронавирус ползването на помещенията в офиса имаше различно значение. След като на практика бе демонстирано, че може и почти без работно място, въпросите около тези пространства се промениха коренно.
Atlas на компанията Density е софтуер, който анализира начина на ползване на офисите. Тази програма може да проследява кои части от работното място най-често влизат в употреба и кои пустеят. Така съответният наемател може да си направи сметка кое му е нужно и как би могъл да съкрати разходите си.

Достъпни жилища и богатство

От десетилетия в САЩ имат проблем с т.нар. достъпни жилища. Това са апартаменти с относително приемлив наем, който повечето хора могат да си позволят.Изчисленията сочат, че голяма част от наемателите съвестно плащат задълженията си, но често собствениците продават сградите след около 10 години ползване. Причините за това са много, но една от тях е, че след този период зданията се нуждаят от сериозен ремонт и по-изгодно да се отървеш от имота, отколкото да го обновиш.

В тези случаи обаче наемателите губят всичко. Често пъти това са хора, които живеят от заплата до заплата и не могат да спестят пари, за да си купят жилище.
В опит да реши тези проблеми една от най-големите неправителствени организации в САЩ Enterprise Community Partners обяви създаването на инвестиционен фонд на стойност 250 млн. долара. Идеята е чрез тези средства да се купуват сгради и да се отдават под наем. След продажбата им компанията обещава да даде на наемателите част от печалбата. Така стойността на сградата няма да намалее, защото хората ще се грижат повече за нея, а накрая ще спечелят нещо от имота. Изскачащ магазин

Пандемията ликвидира огромна част от магазините и особено малките. Хората обаче все още обичат да излизат на шопинг, а не просто да добавят продукти в количката си онлайн. Идеята на AppearHere е да свърже търговците, които искат помещение със собствениците му.Това са т.нар. pop-up stores, често използвани за някаква промоция, представяне на нов продукт или тестване на нагласите на потребителите към него. Иначе казано – някой има нужда от помещение за магазин, но за кратко. Тази платформа му дава възможност да го намери и наеме.

Предлагат се помещения в Ню Йорк, Лондон, Маями, Лос Анделис и Амстердам. Миналата година беше рекордна за бизнеса им. Над 250 хил. търговски марки са се възползвали от услугите им, включително и световни.

Бетонът е проблем

Бетонът е сериозен проблем. Вярно е, че изобретяването му е дало огромен тласък в развитието на човечеството, но последствията от него не са за пренебрегване. Освен че замърсява при използването, бетонът цапа и при производството.
Сред съставките на бетона са цимент, пясък и вода. А пък циментът се прави от гипс и клинкер. Именно клинкерът е много проблемен. Той се получава чрез нагряване до високи температури в специални пещи, а суровините за него са различни видове глина и варовик. Т.е. първо трябва да се добият, което вреди на
околната среда, а след това се обработят, което също е проблем.
През миналото лято компанията Holcim произведе първия 100% рециклиран клинкер. Това дава надежда, че за в бъдеще технологията на добив от природата ще бъде изоставена. През 2021 г. компанията е рециклирала 54 млн. тона материали. Амбицията й е тези количества да бъдат удовени в следващите 7 години.
Сухите езера
С усложняването на климатичните промени и честите наводнения живеещите близо до крайбрежия са принудени да търсят нови начини, за да направят безопасна средата си. Немската фирма DeUrbanisten предлага решение.
Става дума за монтиране на хидроинфрастуктура на определени места, считани за рискови за наводнения. Идеята е, че тези съоръжения няма да се опитат да отблъснат вълната, а ще абсорбират водата, тъй като са направени от такъв материал.

DeUrbanisten

Когато не се използват по предназначение, те могат да изглеждат като елемент от градската среда – сухо езеро, басейн, пълен със зелененина и т.н. Тези съоръжения могат да се използват и с обратната цел – да задържат и съхраняват вода там, където липсва, т.е. резервоар. Няколко такива проекта вече са изпълнени в Нидерландия.

На парчета
Когато пандемията затваря малките магазини и офиси в центъра на Филаделфия, много хора изпадат в паника за предстоящото мрачно бъдеще. Компанията Arts+Crafts Holdings започва да отдава под наем малки парчета от имотите си на стартиращи бизнеси. И така вемсто да дава цял етаж от сграда на една фирма, тя го разделя на няколко.
Моделът се оказва успешен – наемателите се увеличават, отдаваната площ също. И въпреки, че след края на ограниченията офисите отново се пълнят, компанията вече работи на различни обороти и с много нови проекти.
На едно колело
Всички са виждали детските играчки тип пръчка с колело на края. Тази иновация работи на същия принцип, но резултатът е, че прави карта на маршрута, по който минава.
Оказва се, че продуктът Plott е доста полезен за строителни компании, агенции за недвижими имоти и др. Той може бързо да картографира както вътрешни пространства, така и на открито. Дигиталната карта е готова след обиколката и вече може да се разпраща по всякакви канали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *