„Случайно в Майорка“ от Доника Ризова – полъх на смелост и приключение

„Случайно в Майорка е една книга, която можете да вземете със себе си докато пътувате, на плажа или в един дъждовен ден, в който ти се иска да се пренесеш на топло, хубаво място. Книгите могат и да започват в София, но могат да завършат на съвсем друго място, а защо не и някой да открие следващата си дестинация за почивка“. Това заяви в интервю за БГНЕС журналистката, телевизионната водеща, PR и писателка Доника Ризова.

Пред БГНЕС Доника Ризова разказа за първия си роман „Случайно в Майорка“, чиято премиера е на 9-ти март.

„Майорка винаги е била вдъхновение за много творци. Има много книги, които са започнали своята история от този прекрасен остров, има много сериали и филми, които до ден днешен се снимат и се гледат там, няма как такова райско кътче с 300 слънчеви дни в годината, с над 280 плажа да не вдъхнови и мен“, сподели писателката. „Живях две години, два месеца и 22 дни в Майорка и там се роди историята за „Дракончето Ринти“, първата ми книга. Моят син ми разказа, че всъщност има такъв приятел, който ходи с него на училище и както съм разказвала за вашите зрители и читатели, така стана поредицата за Дракончето Ринти и през месец май ще бъде премиерата на третата част за приключенията на едно дете – българче, което живее на остров Майорка и си има измислен приятел – дракон“, припомни писателката и продължи: „Междувременно обаче в моята глава се въртят най-различни истории. Пиша в различни списания, travel vlogger съм, така че бе напълно естествено да има и други истории, една от тях е разказана в новата книга „Случайно в Майорка“, чиято премиера е на 9-ти март и вие сте една от първите медии, за които разказвам“, каза Доника Ризова, след което уточни, че първите, които са прочели книгата пречупват историята през своята призма.

Доника Ризова

„Тук става дума, че професията на всеки, който е свързан с комуникациите, дали ще бъдат журналисти, пиар или е зает в сферата на маркетинга, то това изисква много и най-вече от жените. Когато си под светлината на прожекторите от теб се изисква да бъдеш в прекрасна форма, никога да не остаряваш, да не вдигаш килограми, да не ти личи какво ти е в сърцето и в мислите, защото в крайна сметка читателят се интересува от това да бъде забавляван и информиран по най-добрия начин, именно по тази причина това са едни от професиите с най-високо ниво на стрес, дори има изследване, което показва, че водещият на едно предаване преди ефир вдига адреналина толкова, колкото един пилот преди излитане“, заяви тя пред Яна Галанова.

„Жените по принцип издържаме повече на стрес. Ако една съвременна жена иска да бъде добра и в професията, и в личния си живот и да бъде изявена майка, и общественик, това означава да посвети много време на всички тези каузи и не на всеки се получава. На героинята в книгата не ѝ се получава в началото, но тази история бързам да кажа, че е с хепи енд“, сподели още писателката за първия си роман. „В книгата има много силни женски образи. Много хора ми звъннаха да ми кажат, че припознават себе си в тях. Факт е, че това е книга за женското приятелство, за приключенията, за това, че може би в живота идва моментът, в който трябва да направиш решителна крачка, да направиш нещо лудо, да излезеш от матрицата и зоната си на комфорт, и тогава могат да ти се случат различни интересни неща. Мястото, на което се разказва историята е в едно селце в остров Майорка, наречено Дея. То е едно малко каменно селце с изключителна гледка към планината и морето и наистина съществува, то е открито за широкия свят от английския поет Робърт Грейвс. Покрай него започват да идват и много знаменитости там – не само Бийтълс, Роулинг Стоунс, сега резиденти наблизо са Катрин Зита-Джоунс, Пиърс Броснан, семейство Бекъм и е съвсем нормално докато си пиеш кафето там, да срещнеш някоя знаменитост. Така на моята героиня, която е популярна в България, но не и на испанска земя, ѝ се случва нещо подобно – тя попада на една холивудска звезда – Сам Купър. От тук насетне нейните приятели от България плюс неговите преживяват различни истории, които се развиват в различни краища на Майорка, а накрая книгата завършва и извън острова, но няма да издавам повече“, каза с усмивка писателката. „Всички герои в книгата са вдъхновени от образи, които съм срещнала като журналист. Главната героиня е тв-водеща, както и аз, но приликата с мен свършва до тук. Това не е моята история, много ми се иска занапред да разкажа истинската история на това как едно българско семейство събира в багажа на автомобила целия си живот, за да отиде на ново място, с различни език и култура, със сигурност и тази книга ще види бял свят, и ще бъде с ръцете на читателите. Сега – „Случайно в Майорка“ е една книга, която можете да вземете със себе си докато пътувате, на плажа или в един дъждовен ден, в който ти се иска да се пренесеш на топло, хубаво място“, каза Доника Ризова.

В момента пише няколко истории. „Третата част на Дракончето Ринти ще бъде пред читателите през месец май, пиша още няколко детски истории в колаборация с няколко природозащитници. За мен това беше кауза, така че съвсем скоро ще мога обявя и тези проекти – две истории за делфинчета и лешояди. Що се отнася до „Случайно в..“, може би ще има продължение.

Аз съм човек, който много харесва островите и много често си избира ваканция на остров, така че може би следващата книга ще бъде на остров Скопелос. Една сутрин, докато пиех кафето си, там видях една достолепна дама, собственичка на магазин за бижута. Направи ми впечатление как минава през улицата, как е облечена, как си отвори магазинчето, седна на масичката, сипа си чаша просеко към 11:30 сутринта и как редица туристи се спираха, за да разговарят с нея. Лежерността на тези места и възможността да се откъснеш от ежедневието, мисля че ни е много необходимо в този стрес в големия град, и да, книгите могат и да започват в София, но могат да завършат на съвсем друго място, а защо не това да бъде неговата следваща дестинация за почивка“, допълни още писателката Доника Ризова.

Премиерата на книгата „Случайно в Майорка“ е на 9-ти март от 19:00 в хотел Маринела. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *