Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

Апартаменти и автомобили няма да могат да бъдат продавани, ако собственикът има някакви задължения към държавната хазна, включително неплатени глоби на КАТ. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане.
В момента жилища и коли не могат да бъдат продавани, ако собственикът има просрочени задължения за данъци, мита и осигурителни вноски. Недвижими имоти не могат да бъдат включвани в капитала на търговски дружества и върху тях не могат да бъдат вписвани ипотеки, ако собственикът има просрочени налози към държавната хазна. Но липсата на данъчни задължения се удостоверява само с подписването на декларация пред нотариуса. При продажба на автомобил нотариусът проверява само в информационната система на Министерството на финансите дали собственикът има някакви задължения за данъка за автомобила, данък сгради и такса смет.
Но често при сделки с имоти и коли продавачът лъже и подписва декларация, че няма задължения към бюджета, пише в мотивите на Министерството на финансите.
В тези случаи публичните изпълнители към НАП уведомяват прокуратурата за съмнение за извършено престъпление – подписване на декларация с невярно съдържание. Но санкцията, предвидена в Наказателния кодекс, често не съответства на ощетяването на държавата. В определени случаи служителите на НАП завеждат искове в съда за обявяване на продажбата на имота или автомобила за недействителна. Но процесът е трудоемък и нерядко до приключване на делото с влязло в сила решение, част от задълженията се погасяват по давност.
Затова от министерството предлагат нотариусите да извършват проверка по електронен път в НАП за установяване наличието или липсата на подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. На проверка подлежат всички видове задължения на продавача, а не само дължими данъци, мита и задължителни осигурителни вноски, както е в момента. Така продажба на имот или автомобил няма да може да се осъществи дори собственикът да има глоби на КАТ, които са предадени за събиране от НАП.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *