С Дни на книгата и четенето Столична библиотека отбелязва първия рожден ден

Столична библиотека отбелязва първата годишнина от откриването на своя пети филиал в София – филиал „Овча купел“. Новият филиал стана третата модерна библиотечна локация на институцията за последните шест години на пъстрата културна карта на столицата. Само за една година новият филиал има вече над 1400 читатели, 15 хил. посещения, 22 хил. заети книги.

Филиалът предлага на читателите и посетителите:

  • фонд с над 5 хил. тома книги
  • комфортни пространства за четене и занимания – Зона за художествена литература, Детски кът, Зона за четене и Зона за учене (за тийнейджъри)
  • модерна техника – компютри, лаптопи, роботчета за програми-ране, 3D очила, мултимедия, WI FI
  • свободен достъп до всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката
  • Ползване на цифрови образователни платформи за ученици

 

  • Инициативи за насърчаване интереса към четенето и ученето на деца и ученици – срещи със съвременни български автори; седмично арт ателие, работилници за дигитални умения

 

Дните на книгата и четенето, посветени на 1 година от откриването на филиал „Овча купел“ на Столична библиотека, се организират с подкрепата на Столична община и са част от Националната кампания „Походът на книгите“ и „Маратонът на четеното“ 2023 г.

 

В празничните дни на филиала 21 – 23 март са включени :

  • гостувания на мобилния филиал на библиотеката в детски градини и училища в района. Библиобусът е зареден с 1500 интересни хитови издания. Децата и учениците ще могат да получат безплатни читателски карти, да вземат любима и търсена книга, както и да получат подаръци – детски книжки, образователни игри, ваучери за книги.

Празнична програма на 23 март (в самия филиал „Овча купел“ и навън):

  • Детска програма (15:00 ч.) Децата и учениците ще могат да участват в образователни STEM игри и забавно програмиране с различни ботове и 3D писалки; атрактивни национални корейски игри, арт ателие на открито. За децата ще има и подаръци – детски книжки, албуми за оцветяване.
  • Възрастните посетители ще могат да се включат в буккросинга „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“ като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересна книга. Библиобусът на Столична библиотека също ще обслужва читатели на празника. Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.
  • Музикално-поетична програма (16:30 ч.). Изпълнения на Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Иван Бороджиев (саксофон), вокална формация „Елици“ към НГДЕКфолклорно дуо.
  • Известните български творци – Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Амелия Личева, Алек Попов, Кристин Димитрова, както и младите участници от шампионата по поезия на софийските училища „Млада метафора“ 2022 ще четат свои творби и ще раздават книги с автографи.

Към участниците в празненството ще се присъединят официални представители на Столична община и районната администрация, преподаватели и студенти от НБУ, ученици от училища в района.

 

Споделете първия рожден ден на филиал „Овча купел“ с любими автори, музиканти и с екипа на Столична библиотека!

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *