Толкова много емоции Време е за сън МАРИ КАО

Две ценни приказки за деца на възраст от 6 месеца до 3 години излизат с логото на „Колибри“ – „Толкова много емоции“ и „Време е за сън“, подписани от духовитата Мари Као. Превода на български език дължим на Албена Шарбанова.

„Толкова много емоции“ (24 стр., 12 лв.) е приказка, която разкрива на детето ви емоциите, които изпитва. Бо се събужда в добро настроение, но през деня се редуват смях, разочарования, радости и фрустрации. Толкова много емоции, които Бо трябва да осъзнае и приеме!

Никоя емоция не се появява случайно: тя носи информация. Забележките от сорта на „Нищо ти няма!“, „Недей да плачеш!“ отхвърлят емоциите на детето, за да изникнат отново, при това по-силни. Щом опознаете емоциите му, вие не само ще му помогнете да ги преодолее по-лесно, но и ще участвате в неговото когнитивно развитие.

„Време е за сън“ (24 стр., 12 лв.) е приказка за заспиване. Както всяка вечер Бо извършва своя вечерен ритуал (миене на личице, крачета и зъбки), но не може да заспи. Мама и татко ѝ помагат да се отправи в страната на сънищата.

Докато не навърши шест, детето не следва циклите на съня на възрастните, защото мозъкът му все още е незрял. Не си мислете, че през тези години няма да може да мигнете! Е, ще имате някоя и друга безсънна нощ. Сънят е процес в развитие. Детето ви постепенно ще започне да спи продължително. Но се нуждае от вас, за да заспива спокойно.

Мари Као или LittleBunBao, както е известна в социалните мрежи YouTube и Instagram, е работила в училище като преводач от и на жестов език. Майка е на две дъщери – съответно на 1 и 4 години. Води курсове в Интернет и е автор на „Подробен наръчник на жестовия език, упражняван с бебето“, публикуван от френското издателство „Марабу“ и достигнал широка популярност.

Всяка от настоящите книжки – „Толкова много емоции“ и „Време е за сън“, съдържа 20 ключови думи, изразени с жестове и показани в рисунки и видео клипове. Бонус: родителите получават упътване как да изучават жестовете и практически съвети как добронамерено да възпитават децата си.

Използването на жестовете пред детето има много предимства в ежедневието. Те му помагат да изрази желанията си още преди да е проговорило и намаляват фрустрацията му. Общуването с него се подобрява и доверието му в родителите расте. Освен това използването на жестовете развива фината моторика и визуалната памет. Не се тревожете, тази практика няма да забави детето при усвояването на говора! Ето няколко съвета от авторката:

• Няма определена възраст, на която да започнете да използвате жестовете и мимиките. След шестия месец бебето вече се опитва да общува, но не е късно да започнете дори когато стане на две или три годинки. Бъдете

търпеливи, защото вашето мъниче ще повтори жестовете ви, когато е готово!

  • Използването на жестовете при дете с развит слух се нарича „невербална комуникация, свързана с говора“. Златното правило при нея е да произнесете думата, докато жестикулирате с ръцете си.
  • Представените тук жестове са автентични и се използват във френския жестов език. Те не са опростени, а са употребени като отделни думи.

Илюстрации в книжките: Youlie

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *