България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като вчера Европейската комисия официално вписа и „Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер , съобщи Министерство на земеделието. Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта, като по този начин той се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
„Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт.
Заедно с него в Европейския регистър на храни със специфичен характер, в Европейския регистър на Защитените наименования за произход и Защитените географски указания вписаните национални продукти вече са 10. Това са „Горнооряховски суджук“, „Българско розово масло“, „Филе Елена“, „Луканка Панагюрска“, „Роле Трапезица“, „Кайсерован врат Тракия“, „Пастърма говежда“, „Странджански манов мед“/“Манов мед от Странджа“, както и „Троянска луканка“.