Фандъкова: 10 март е символ на победата на човечността и единството, проявени преди 80 години от българския народ за спасението на евреите

„10 март е паметен ден в българската история, ден на преклонение и почит. Той е символ на победата на човечността и единството, проявени преди 80 години от българския народ, представители на Българската православна църква, политици, писатели, лекари, общественици, интелектуалци, които се противопоставиха на Холокоста и спасиха своите съграждани от лагерите на смъртта.“ Това каза в своето слово пред Паметника на Спасението в София кметът Йорданка Фандъкова.
По-рано днес кметът присъства на благодарствения молебен в храма „Света София“ и се включи в „Похода на толерантността“.

Пред Паметника на Спасението в градината „Св. Климент Охридски“ се проведе възпоменателна церемония по повод 80-тата годишнина от спасението на българските евреи и почитането на паметта на евреите, загинали в нацистките лагери.
В изказването си кметът Фандъкова посочи също: „Преди 80 години нашите деди са имали дързост, останали са верни на законите на хуманизма и са записали една от най-достойните глави в националната ни история. Днес ние се прекланяме пред техния кураж и смелост. Много от техните имена не са известни, но са живи в сърцата на спасените близо 50 000 български евреи. Не бива да забравяме и тези, които не бяха спасени – 11 343 евреи от Беломорска Тракия и Македония. Със смирение свеждаме глави пред тяхното страдание и гибел.“

“Еврейското преследвано малцинство вика към нас за помощ и ние не можем да им откажем искрено загрижено християнско отношение“ – казва софийският митрополит Стефан – един от най-активните духовници за спасяване на еврейската общност в България.
„Нашият народ не понася несправедливост, жестокост и насилия срещу никого“ – посочва още софийският митрополит и се бори за спасението на българските евреи. В своето протестно писмо срещу депортирането на евреите Димитър Пешев пише, че това „би лепнало на челото на България незаслужено едно петно, което не само ще ѝ тежи морално, но и политически…“

„Преди 80 години нашият народ и нашият град пое своята отговорност по запазване живота на близо 50 000 български граждани и за опазване на едно от най-големите ни достойнства – човечността, толерантността, хармонията и разбирателството между хората от различни етноси и религии. Тази мъдрост, завещана ни от времето, е в духа на завета на Левски за чиста и свята република с равенство пред законите за всички етноси  и религии“ – посочи също столичният кмет. По думите ѝ „днес институциите показахме, че обединени можем да се противопоставим на прояви на омраза по улиците на нашия град и не допуснахме провеждането на Луковмарш. Всички жители на града имат равното право да се чувстват у дома си в София. Нека нашите деца да растат като достойни наследници, които пазят заветите на възрожденските ни водачи с техните европейски ценности, на тези, които се изправиха срещу Холокоста и показаха, че доброто може да победи.“
„Нека днешното честване ни напомни за отговорностите, които всички ние имаме за запазването на непреходните човешки ценности и силата на обединението за добро в нашия град и в нашата страна“ – каза също Йорданка Фандъкова.

На възпоменателната церемония и „Похода на толерантността“ присъстваха посланикът на Израел Н. Пр. Йорам Елрон, председателят на ОЕБ „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар, Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, член на Управителния съвет на Движението за борба с антисемитизма, Ино Ицхак, председател на Организацията на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България“, Аврам Папаро – оцелял от Холокоста, Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет. Слово пред Паметника изнесе и Руби Тодорова, ученичка от 4. клас от ЧСЕ „Роналд Лаудер“. Водещ на церемонията бе доц. д-р Тодор Чобанов.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *