12 ученически отбора ще строят кули от спагети в Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“

Осмото издание на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“ ще се проведе на 31 март и 1 април 2023 г. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Екипът на състезанието е носител на Награда „Варна“ за 2019 г.

Националното състезание Varna Spaghetti Engineering е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет ще събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш, за създаването на уникални конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интереса към професията на строителя.

Тази година участие в състезанието ще вземат 12 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната, които ще мерят знания и сили в създаването на кули от спагети. Варна ще бъде представена от три отбора, с по два са София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас – с по един. Ментори на отборите ще бъдат 12 студенти на Варненския свободен университет – второкурсници в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ и третокурсници от специалност „Архитектура“.

Всяка от състезателните групи ще разполага с основа за конструкция, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и два часа, за да създаде своя макет. Кулите ще бъдат оценявани от петчленно жури по:

  • височина,
  • стойност – отношението на височината на кулата към обиколката на най-широката й част,
  • икономичност,
  • устойчивост и
  • креативност.

Подробна информация и снимки от предходните издания на „Varna Spaghetti Engineering“ ще намерите на: https://spaghetti.vfu.bg/