8 дни фантастична комедия и сатира в Габровския театър

От 2 до 9 април 2023 г. ще се състои най-голямото театрално събитие за годината на територията на Габрово. Дванайсетото издание на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл ще събере едни от най-ярките и впечатляващи спектакли от цялата страна.

Програмата на фестивала предлага 8 от най-новите зашеметяващи комедийни спектакли – всеки с различен и завладяващ сценичен език. Освен това форумът ще предложи на своите зрители 3 безплатни международни прожекции на спектакли.

Веднага след края на спектакъла „Глупаци“ на 9 април два журиращи състава – професионален и алтернативен – ще връчат общо 12 приза:

НАГРАДА ЗА МЪЖКА РОЛЯ

НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ

НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА

НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЯ

НАГРАДА ЗА АВТОРСКА МУЗИКА

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ.

Специално за фестивала от цялата страна в града ще пристигнат членовете на професионалното жури – председател Елица Матеева (театровед), Нина Димитрова (актриса и режисьор), проф. Светослав Кокалов (сценограф и преподавател), Стелиян Николов (актьор и директор на ДКТ – Хасково), а г-жа Невена Минева ще се присъедини към тях, за да представлява Община Габрово.

Алтернативното жури е формирано от представители на габровската общественост – Радослав Първанов, Елвира Стоянова и Невена Екимова.

 

По време на фестивала зрителите ще имат възможност да гласуват онлайн за най-добрия спектакъл. А резултатите от вота ще се оповестят по време на церемонията с Награда на публиката.

Ето и кои са спектаклите и театрите, които ще се съревновават за наградите и зрителската любов. Всички те ще се изиграят на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“:

 

2 април /неделя/, 19:00

Народен театър „Иван Вазов“ представя:

„Чудесна неделя за Creve Coeur“ от Тенеси Уилямс, реж. Здравко Митков

С участието на: Параскева Джукелова, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Ева Данаилова

 

Спектакълът представя заплетените отношения между четири жени. В един неделен ден техните надежди, желания и разочарования заплашват да избухнат в пожар от мисли и емоции. С комична ирония и голяма нежност брилянтните актриси пресъздават образите си и ситуациите, в които те се намират.

 

Продължителност – 1 час и 40 мин.

 

3 април /понеделник/, 19:00

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив представя:

„Уют“ авторски спектакъл на Камен Донев

С участието на: Камен Донев, Ивана Папазова, Красимир Василев, Патриция Пъндева, Стоян Сърданов, Албена Колева, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Павел Сапунджиев, Климентина Фърцова, Милена Георгиева

 

Две семейства се сродяват и по балкански маниер преплитат съдбите и делничните си дела. В неповторимия стил на Камен Донев на сцената се случват зрелищни тържества, семейни скандали, лирични любовни сцени, съпроводени от музика и поезия.

 

Продължителност – 2 часа и 20 мин.

 

4 април /вторник/, 19:00

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна

„Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре, реж. Атанас Атанасов

С участието на: Симеон Лютаков, Стоян Радев, Недялко Стефанов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Веселина Михалкова, Миглена Везирова, Станислав Кондов, Константин Соколов, Велизар Емануилов, Даниела Викторова, Свилен Стоянов, Роберт Ваханян, Нейчо Петров – Реджи

 

Какво става когато синът на собственик на популярен вариететен бар за хомосексуалисти се влюбва в дъщерята на строго възпитан кандидат за политик и младите искат да срещнат семействата си? Казват, че родителите правят всичко за децата си. В спектакъла ще видите и чуете впечатляващи танцови и музикални изпълнения на талантливата варненска трупа.

 

*Номинация за наградата „Златен Кукерикон“ 2023 в категория Млада надежда за Станислав Кондов

 

Продължителност – 1 час и 55 мин.

 

5 април /сряда/, 19:00

Сатиричен театър „Алеко Константинов“ представя:

„Една задръстена звезда“ от Слав Танев и Боряна Иванова, реж. Калин Сърменов

С участието на: Полин Лалова, Петър Калчев, Иван Панев, Борислав Захариев, Александра Сърчаджиева, Елена Атанасова и студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“

 

Продукцията представя най-ярките образи в нашето общество и техните реакции в една необичайна, наглед битова, ситуация. С много хумор и желание да се надсмеем над собствените си слабости спектакълът е изключително успешен пример за съвременна социална сатира.

 

Продължителност – 1 час и 50 мин.

 

6 април /четвъртък/, 19:00

Младежки театър „Николай Бинев“  представя:

„Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева

С участието на: Августина-Калина Петкова, Александър Йорданов, Александър Хаджиангелов, Ахмед Юмер, Вежен Велчовски, Гергана Христова, Димитър Иванов – Мич, Кирил Недков, Кристина Янева, Николай Луканов, Светослав Добрев, София Трейман, Ралица Туджаро, Юлиян Петров, Ярослава Павлова

Дон Кихот и Санчо Панса са безспорно два от най-популярните трагикомични образи в световната литература. Заедно с тях през вековете преминава и темата за свободата. Спектакълът е богато пиршество за сетивата – с изобилие от образи, ритъм и музика, въпроси и внушения.

 

*Номинация за награда „Икар“ 2023 за поддържаща мъжка роля за Светослав Добрев

*Номинация за награда „Икар“ 2023 за авторска музика за Милен Апостолов

 

Продължителност – 1 час и 30 мин.

 

7 април /петък/, 19:00

Държавен куклен театър – Пловдив представя:

„Бомбето“ по Йордан Радичков, реж. Катя Петрова

С участието на: Балена Ланджева, Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Димитър Николов – Шаблата, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Мария Павлова / Антония Кундакова, Наталия Василева, Стайко Стайков

 

Спектакълът проследява по неповторим, изненадващ и забавен начин моменти от историята, белязала живота на хората. Шапките разказват и представят своите собственици. „Бомбето“ е блестяща сатира.

 

*Номинация за награда „Икар“ 2022 за куклен спектакъл

 

Продължителност – 1 час и 15 мин.

 

8 април /събота/, 19:00

Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора

„Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Дамян Тенев

С участието на: Димитър Митев, Иван Калошев, Велин Величков, Илчо Димитров, Пламен Петков (гост), Жоро Райчев, Красимир Ненков, Христофор Недков, Илина Илиева

 

Кой не е чувал историята за лисицата, която се престорила на умряла, и после откраднала рибата на коларя? Това е една суматоха – позната и все актуална. Емблематичната Радичкова пиеса с нов прочит от талантлив и обещаващ млад екип гарантира чист смях.

 

*Номинация за награда „ИКАР“ 2023 за Дебют на Красимир Ненков

 

Продължителност – 1 час и 30 мин.

 

9 април /неделя/, 19:00

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово

„Глупаци“ от Нийл Саймън, реж. Валерия Минева

С участието на: Мартин Димов, Виолина Доцева, Димо Сава Димов, Любомира Башева, Надежда Петкова, Любен Попов, Гордан Коев, Петър Рангелов, Ванина Попова, Адриана Димова

 

Гражданите на Кюленчиков живеят заедно с глупостта си и се превръщат в нейни жертви. Но може би учителят ще ги освободи. Спектакълът е изпълнен с чист хумор и разчита на забавни игрови похвати.

 

Продължителност – 2 часа и 10 мин.

 

Международна съпътстваща програма с вход свободен:

Всеки спектакъл е с български субтитри.

6 април /четвъртък/, 17:00

Украинска вечер

Прожекция на спектакъла „Измамнички“

Николаевски художествен академичен драматичен театър

Продължителност – 1 час и 40 мин.

 

8 април /събота/, 15:00

Съвместна прожекция със 7arts.bg на хитов британски Шекспиров спектакъл

Продължителност – 2 часа и 30 мин.

 

9 април /неделя/, 16:30

Следобед на китайската култура съвместно с Институт „Конфуций“ – В. Търново и ВТУ „Кирил и Методий“

Изложба, представяне „Клоунът в китайския театър“ (Юе Уанг), прожекция на традиционната китайска опера „Ge Ma“

Продължителност – 1 час и 30 мин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *