Highland Park с нова серия, посветена на Българското възраждане

Големият успех, с който бяха приети първите две серии Highland Park Single Cask България, посветени на емблематични събития от Първото и Второто българско царство, вдъхнови шотландската уиски дестилерия да продължи колекцията с ново издание – Highland Park Single Cask България 1762 г.

Highland Park 1762 Single Cask Series е 12-годишно уиски, бутилирано в само 651 бутилки и отлежало в една-единствена бъчва от шери от европейски дъб, второ пълнене – специално за това издание. Колекционерската кехлибарена напитка е посветена на забележителния труд на Паисий Хилендарски, който разкривайки историческата съдба на българския народ, опознавайки неговото настояще и прозирайки в бъдещето му, създава своята малка по обем, но неизмерима по съдържание и смисъл „История славянобългарска“.

Самата дестилерия е основана през 1798г. от Магнус Юнсън – духовник през деня и производител на уиски през нощта, който слага началото на уникална марка и продукт, кореспондиращи по безпрецедентен начин с българската история.

 

Проектът Highland Park Single Cask България, вдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си, е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с това, че за първи път марката, която се дистрибутира у нас от Кока-Кола ХБК България, пуска на пазара продукти с етикет на кирилица. Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история.

Сериите, бутилирани само от една бъчва – Single Cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията. Концепцията включва серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват 3 ключови победи на Първото българско царство, както и втора лимитирана серия от 3 издания, посветени на Второто българско царство, а днес отваря и нова страница – с първа бутилка, вдъхновена от Българското възраждане.

За Highland Park

Основана през 1798 г. на архипелага Оркни, Highland Park е една от най-отдалечените шотландски уиски дестилерии. За повече от 200 години дестилерията комбинира старите традиции и най-добрата майсторска изработка, за да постигне перфектния вкус. Дестилерията предлага на българския пазар 10, 12, 15, 18, 21 и 40-годишно сингъл малц уиски, както и лимитирани и колекционерски серии, всички с висока оценка от експерти и ценители. Highland Park печели редица престижни награди, сред които Най-добър сингъл малц от островите през 2011 г. на World Whisky Awards, „Best Whisky in the World 2009” на World Whisky Awards, както и 4 двойно-златни медала от San Francisco World Spirits Competition през 2009г. У нас марката се дистрибутира от Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.

Консумирай отговорно!

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *