S&P: Цените на жилищата в Хонконг ще се възстановят с до 8% през 2023 г.

Основни фактори са премахването на ограниченията около Covid и преотварянето на границата с континентален Китай .

Цените на жилищните имоти в Хонконг се очаква да се увеличат тази година след премахването на ограниченията около Covid и преотварянето на границата с континентален Китай, посочва S&P Global Ratings, цитиран от Bloomberg.

През 2023 г. е възможно да има ценови скок между 5% и 8%, възстановявайки се частично от срива от 16% през 2022 г., пише анализаторът на S&P Едуард Чан. Подновеният растеж е „подкрепен от стабилно задържано търсене“, казва Чан. Купувачите може да се натрупат „на фона на подобрените икономически перспективи“.

Чан очаква цените леко да се увеличат или да останат без промяна през останалата част от годината заради високите запаси и потенциално увеличение на предлагането следващата година. Обемът на сделките с жилищни имоти на първичния пазар се очаква да се увеличил до 15-17 хил. единици през 2023 г. от 10 315 единици миналата година.

Цените на използваните домове са се вдигнали с над 6% от началото на годината, показват данни на Centaline. Продажбите на нови жилища на големите строителни компании ще се възстановят тази година заради по-силното търсене от континентален Китай след премахването на граничния контрол.

Строителните компании може да намалят цените още повече, за да подкрепят продажбите, ако увеличаването на лихвените проценти ограничи достъпността на жилищата, казва Чан.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *