WeWork свършва парите и преговаря за нова инвестиция

WeWork, изпадналата във финансови затруднения компания за офис площи, създадена от предприемача Адам Нойман, която през последните години се затруднява да набера сила, води преговори с инвеститори за преструктуриране на неизплатения си дълг от над 3 млрд. долара и за набиране на повече парични средства, пише в свой материал The New York Times.

Според двама източници, запознати с преговорите, вливането на пари в брой най-вероятно ще осигури на WeWork стотици милиони долари, необходими за продължаване на дейността поне за няколко години. А преструктурирането на дълга би дало на мениджърите известна свобода на действие да продължат да променят облика на компанията, без да се притесняват, че средствата ще свършат.

Yardi, доставчик на софтуер за недвижими имоти в Санта Барбара, щата Калифорния, е сред инвеститорите, които обмислят нови вложения в компанията. Yardi вече работи в тясно сътрудничество с WeWork, като разширява дейността си, предлагайки не само пространства за съвместна работа, но и допълнителни услуги като софтуер за управление на офиси в своите имоти.

Няма гаранция, че сделката с WeWork ще бъде сключена, а дори и да стане, това може да стане след седмици, казва един от хората.

Действията за преструктуриране на дълга на WeWork се предприемат, след като компанията изгори над 700 млн. долара в брой през миналата година. Въпреки това резултатите ѝ постепенно се подобряват. А разговорите на фирмата с инвеститорите подчертават продължаващите предизвикателства пред нейния бизнес, който включва отдаване под наем на офис площи от наемодатели и последващо таксуване на клиентите за използването им. Съоснователят на WeWork Адам Нойман. Снимка: Bloomberg Съоснователят на WeWork Адам Нойман. Снимка: Bloomberg

SoftBank, японският инвестиционен конгломерат, който е както най-големият акционер на WeWork, така и най-големият ѝ кредитор, играе ключова роля в преговорите. Не се очаква обаче японският фонд да вложи допълнителни средства в компанията, казват източници. От 2017 г. насам SoftBank е вложила над 10 млрд. долара в WeWork и е отписала загуби за милиарди долари от инвестициите си.

Неотдавна SoftBank предприе още стъпки, за да укрепи финансовото състояние на WeWork. През януари тя отпусна на WeWork заем в размер на 250 млн. долара, а миналия месец се съгласи да увеличи размера на дълга и удължи датата, на която той трябва да бъде изплатен, до март 2025 г. от ноември тази година.

В допълнение към усилията на SoftBank обсъжданата сделка ще даде на WeWork възможност да се съсредоточи върху подобряването на резултатите си и разрастването на компанията, което включва намиране на области за намаляване на разходите. През януари WeWork съобщи, че ще съкрати 300 позиции на служители.

Сандип Матрани, ветеран в сектора на недвижимите имоти, който пое поста главен изпълнителен директор през февруари 2020 г., работи за подобряване на финансовите резултати на компанията – задача, която се улеснява от факта, че заетостта на офисите, която беше силно засегната по време на най-тежката пандемия на Covid-19, се повиши през последното тримесечие на 2022 г.

През миналия месец, в разговор с анализатори от Wall Street, Матрани повдигна въпроса за възможността за преструктуриране на дълга, като заяви, че компанията очаква да работи за удължаване на сроковете, в които трябва да бъде изплатен дългът ѝ. Но спешната нужда от облекчаване на дълговото бреме може да се е задълбочила, тъй като WeWork среща и препятствия в бизнеса си.

Основана през 2010 г. в Ню Йорк, WeWork, някога любимка на стартъп света, се превърна оттогава в поучителна история. Нойман позиционира WeWork като технологична компания, която излиза извън рамките на традиционния бизнес с недвижими имоти. Това беше подход, който очарова известни инвеститори, като Benchmark Capital, Fidelity и SoftBank, и ги убеди да инвестират при оценки, които са по-близки до тези на бързоразвиващи се технологични компании, отколкото до тези за недвижими имоти.

В началото на 2019 г., преди да се опита да излезе на борсата, WeWork беше оценена на 47 млрд. долара. Но амбициите на Нойман се сгромолясаха, когато загубите на WeWork се увеличиха. Компанията не успя да убеди инвеститорите да купят акции в планираното първично публично предлагане, което я принуди да отмени тези планове.

През септември 2019 г. Нойман се отказа от поста на главен изпълнителен директор. SoftBank похарчи милиарди долари, за да спаси компанията – която имаше опасност да изчерпи парите си преди края на същата година – и да изкупи деловете на акционерите, включително на Нойман. Сделката за спасяването на WeWork беше съпроводена с масови съкращения.

Нещата само се влошиха през 2020 г., когато пандемията затвори офисите и принуди служителите да работят от дома си и далеч от готовите за Instagram снимки и пози пространства под наем на WeWork. Клиентите на компанията масово се отказаха от членството си.

Тогава WeWork заяви, че излизането на борсата ще осигури нов капитал за разрастване на компанията, като същевременно ще намали разходите си чрез предоговаряне на договорите за наем. В крайна сметка тя стана публична през октомври 2021 г., като една от многото компании, които направиха това чрез сливане с дружество със специална цел за придобиване (SPAC).  WeWork излезе на борсата през есента на 2021 г. Снимка: Bloomberg WeWork излезе на борсата през есента на 2021 г. Снимка: Bloomberg

Но стойността на компанията продължи да намалява, докато гори парични средства. В края на миналата година WeWork разполагаше с 287 млн. долара в брой, което е по-малко от 924 млн. долара в края на 2021 г. През четвъртото тримесечие WeWork съобщи, че е загубила 568 млн. долара, тъй като жонглира със скъпи наеми, докато продава на клиентите си нови продукти, като например софтуер за управление на офиси. Компанията приключва 2022 г. с  лизингови задължения за 15,6 млрд. долара и заеми за над 3 млрд. долара, които натежават в отчета ѝ.

Цената на акциите на компанията показва колко нервни са инвеститорите заради нейната съдба и за дълговете ѝ, които ще бъдат изплатени през следващите няколко години, по-голямата част от които се дължат на SoftBank. Акциите на WeWork се колебаят на цена от около 1 долар, което е спад с около 90% спрямо цената им при излизането на компанията на борсата.

Междувременно Нойман си тръгна със стотици милиони долари. Сега той управлява нов стартъп за недвижими имоти, наречен Flow, с подкрепата на Andreessen Horowitz, известната фирма за рискови инвестиции.

Нойман остава акционер в WeWork, но е далеч от компанията. Като част от сделката със SoftBank от 2021 г., когато японците закупиха повечето от акциите му, той няма право да участва в заседанията на борда на директорите, казва един от източниците, запознати със ситуацията. През следващата година му е било позволено да попита SoftBank дали той или упълномощено от него лице може да се върне в борда като наблюдател. Той не е поискал да се върне.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *