Агенцията по храните: В украинския слънчоглед няма тежки метали

Българската агенция по безопасност на храните оповести първите резултати от лабораторните изследвания на внесения у нас украински слънчоглед, съобщи БНТ.

Във взетите 230 проби от различни партиди, в нито едно от тях няма наличие на тежки метали и радиоактивност.

Освен това от 2022г., в Централната лаборатория за окачествяване на зърно и фуражи към БАБХ, са изследвани за качествените показатели общо 65 проби от 27 455 тона слънчоглед, внесен от Украйна. Те са показали стойности, отговарящи на изискванията за качествено слънчогледово зърно. За една пратка само е установена жива зараза от бръмбари, които не са карантинни вредители.

Слънчогледът има много голямо стопанско значение за нашата страна. България произвежда под 2 милиона тона годишно. В същото време обаче страната ни има преработвателни мощности от над 3,5 милиона тона.

Тази разлика се попълва с чуждестранен внос, който е основно от Украйна – нещо, което е дългогодишна практика.

„Покупки от внос извършваме само, за да допълним липсващите количества, да натоварим нашите“ коментира пред БНТ Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

От пратките винаги са се взимали проби, които преминават стриктен контрол и никога не е имало проблеми с наднормено съдържание на пестициди и тежки метали. Всичките проби, които БАБХ изследва, преминават през проверки за:

1.Фотосанитарен анализ – проверка за жива зараза.

2.Изпитания за остатъчни количества пестициди.

3.Изследвания за тежки метали – олово, живак, арсен, кадмий.

4.Проверка за наличие на ГМО.

5.Контрол за радиоактивни елементи.

Ограничаването на вноса от Украйна би означавало, че преработвателните предприятия ще работят с ограничен капацитет, в годината, когато за първи път България влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло в Европа.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *