Баща и син хирурзи са гордостта на родната хирургия

Христо и Асен Цекови с престижна номинация 
Светилото в родната медицина – проф. Христо Цеков и синът му – д-р Асен Цеков,  които са истински пример за приемственост в една от най-важните професии, са финалисти за осмото издание на Балканските медицински награди. Младият хирург доказа, че в България също може да има развитие за завършилите медицина, въпреки митовете, че дипломираните медици не остават в страната ни.
Златните статуетки за BALKAN MEDICAL AWARDS 2023 ще бъдат връчени  на 5 май 2023  г. от 19  ч. в  ОТО Event Room в х отел Санкт Петербург – Пловдив.
Организатор на събитието е  Global Leaders – платформата за доказани професионалисти в Балканския регион.
Проф. Христо Цеков е началник на Клиника по Неврохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Той е автор и съавтор на над 150 научни публикации, няколко учебника и монографии.
Оперира в областта на детската неврохирургия, гръбначно-мозъчната и съдовата неврохирургия, травматологията, дегенеративни и други заболявания.
Проф. Цеков е завършил медицина в Медицински университет – София през 1972 г. Има две специалности – „Обща хирургия“ и „Неврохирургия“. Специализирал е в Русия, Германия и Австрия.
В продължение на 10 години е началник отделение по Неврохирургия в УМБАЛ „Александровска“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От 2008 г. е в екипа на Болница Токуда.
Д-р Асен Цеков се дипломира като магистър по Медицина през 2011 г., през 2014 г. – като магистър по здравен мениджмънт в Медицински университет – София.

Защитава специалност по неврохирургия през 2018 г., а през 2019 г. защитава успешно дисертационен труд в областта на вродените спинални деформации при деца на тема „Съвременни тенденции и възможности при лечението на Тетеред-корд синдром“ и придобива научната титла доктор на медицинските науки.
Д-р Цеков има завършени курсове по Медицинска психология (2006 – 2007) и Модерна фармакотерапия (2007 – 2008) в Медицински университет – София.
През 2019 г. придобива научната титла “Доктор на медицински науки” и става “главен асистент” в Клиниката по неврохирургия на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, София.
От 2018 г. е носител на наградата Млад лекар на годината на Българската лекарска колегия и носител на наградата Млад лекар на годината на Аджибадем.
Тясно специализиран експерт в областта на спиналната хирургия и на детската неврохирургия.
От 2008 г. до момента има над 70 участия на български и международни научни конгреси и конференции, където е представил разработки касаещи диагностиката и лечението на интракраниални тумори, съдови лезии, спинален дизрафизъм, спинална патология и черепно-мозъчни травми и др., много от които отличени с награди.


Провел е редица специализации и участия в курсове на различни неврохирургични теми (микроневрохирургия, заболявания и лечение на спинални заболявания, травми, хидроцефалия и др.) в Германия, Австрия, Швейцария, Финландия, Кипър, Гърция и други.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *