Босна и Херцеговина със сигурност ще стане член на НАТО, заяви министърът на отбраната

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез заяви, че неговата страна със сигурност ще се присъедини към НАТО и политиците, които не искат това да се случи, няма да могат да спрат този процес, съобщи агенция Хина, цитирана от БТА. В интервю днес за базирания в Сараево вестник „Ослободжение“ Хелез заяви, че от страна на НАТО има голяма подкрепа Босна и Херцеговина да се присъедини към Алианса.

Хората от НАТО желаят да помогнат на Босна и Херцеговина да бъде приета в Алианса възможно най-скоро. Политиците с негативна реторика, които се дърпат, няма да бъдат питани за това. Те могат само да говорят, но ние вършим своята работа и Босна и Херцеговина ще бъде член на НАТО, заяви босненският министър на отбраната. Той добави, че новото правителство е готово да укрепи отбранителния сектор, добавяйки, че за пръв път от години държавният бюджет предвижда увеличаване на разходите за отбрана, които за тази година възлизат на 45 милиона евро.

Досега политиците от Република Сръбска (една от двете съставни части на Босна и Херцеговина) остро се противиха на увеличаване на разходите за отбрана, а президентът на Република Сръбска Милорад Додик е най-гласовитият противник на всякакво приближаване на Босна и Херцеговина към членство в НАТО и заплашва, че Република Сръбска ще стане независима държава.

Босна и Херцеговина има статут на държава, на която е одобрен План за действие за членство в НАТО, но освен задължението да внася годишни планове за реформи и да ги изпълнява, не е поставена никаква времева рамка, в която това би довело до пълноправно членство. Милорад Додик настоява, че Босна и Херцеговина трябва да остане военно неутрална и смята, че членството в НАТО е приемливо само ако Сърбия се присъедини към Алианса.

След нахлуването в Украйна Русия също открито започна да се противопоставя на възможността Босна и Херцеговина да се присъедини към НАТО. Посланикът на Москва в Сараево Игор Калабукхов заплаши, че в такъв случай Москва ще предприеме съответни ответни мерки. Посланикът заяви по-рано тази седмица, че Москва все още смята Босна и Херцеговина за приятелска страна, призовавайки за по-тесни връзки между двете страни.  В същото време той подчерта, че Москва има правото да предприеме както симетрични, така и асиметрични мерки в отговор на каквито и да било враждебни действия срещу Русия.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *