БСП няма да подкрепи Росен Желязков за председател на парламента, каза Корнелия Нинова

Групата на „БСП за България“ няма да подкрепи Росен Желязков от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание, каза пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова след среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

Г-н Борисов ме покани на среща, обсъждахме няколко въпроса – първият е за подкрепа на Росен Желязков за председател на парламента, обясни тя. Оставих този въпрос да се реши между първите две политически сили, тъй като те в момента водят разговори, посочи Нинова. От нас за Росен Желязков няма да получи подкрепа и съм му го казала, допълни тя.

Нинова съобщи, че с Борисов са разговаряли и по законодателната програма и инициативи. Тя посочи, че вече между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ вървят такива разговори и Борисов би искал с всички лидери да проведе този разговор. „Заявих какви са нашите приоритети, те са тези, които чухте и вчера от трибуната – бюджет, социална политика, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа. Оставаме на коренно различни позиции по един въпрос – оръжията за Украйна“, каза Нинова.

В момента се формира работна група само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, каза лидерът на БСП на въпрос дали ще участват в работните групи по законодателни приоритети. Ако ни поканят ще отидем, не сме го уточнявали това с Бойко Борисов, допълни тя.

Попитана дали е склонна да предложи отново Вежди Рашидов като най-възрастен за председател на парламента, тя заяви, че не са обсъждали този вариант. „Първите две сили да се разберат, в момента те водят преговори за председател“, допълни тя.

Относно предложението за ротация на председателя на два месеца между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, лидерът на БСП посочи, че на този етап това изглежда противоконституционно и е неприемливо за левицата.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *