Български съкровища на изложба в Чикаго

Първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии, се открива на 31 март в музея „Фийлд“ в Чикаго. Експозицията „Първите владетели на Европа“ представя културни ценности от 11 държави от Стария континент, съхранявани в 26 музея, и е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа. В него централно място заемат три български музея – Националният исторически музей, Регионалният исторически музей в Русе и Регионалният исторически музей във Варна, научи ДУМА от НИМ.

Изложбата включва повече от 700 предмета на културата, които датират от неолита до желязната епоха. Основен акцент са уникалните български съкровища: Боровското съкровище от първата половина на IV в. пр.н.е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. пр.н.е., включващи уникален златен венец с апликации, пръстен-печат, наколенник и два ритона от сребро; златен наушник от първата половина на III в. пр.н.е., открит край Синеморец, с изображението на древногръцката богиня на победата Нике. Част от находките от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр.н.е., се включват във втората част от проекта – пътуваща изложба „Първите владетели на Европа“, която се реализира в музея „Фийлд“ в Чикаго. Изложбата има за цел да разкрие пред американската публика историята за това как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната.

Държавите, сред тях и България, които представят своето културно наследство, са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. Американската и световната публика ще имат уникалната възможност да видят артефакти, които за първи път застават едни до други, никога не са напускали пределите на териториите на своя произход, а други никога не са били излагани в музейна среда.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *