Великобритания подготвя забрана на мокрите кърпички с пластмаса

Очаква се забраната на мокри кърпи, съдържащи пластмаса, да влезе в сила от 2024г.

 

Великобритания ще забрани продажбата на мокри кърпички, съдържащи пластмаса. Очаква се ограничението да влезе в сила през следващата година. Това съобщи британския екоминистър Терез Кофи.

Целта на новата мярка е подобряване на качеството на водата на Острова. В Обединеното кралство около 93% от запушванията в каналите са причинени от мокри кърпички, съдържащи пластмаса. Ежегодно това струва около 100 милиона паунда на британските данъкоплатци, показва статистиката на националния воден оператор „Water UK”.

Проблемът при кърпите е, че пластмасовите влакна не се разграждат. С течение на времето те започват да се натрупват една върху друга, създавайки големи топки от спластени кърпи, които запушват отточните водопроводи.

Освен това, през реките, те могат да попаднат в Световния океан. Тъй като пластмасата в тях не се разгражда, те допринасят за задълбочаването на проблема със замърсяването с миркопластмаса. Могат да бъдат и погълнати от морски обитатели, което може да доведе и до тяхната смърт.

По данни на британското министерство на околната среда над 90% от мокрите кърпи, предлагани на пазара на Острова, съдържат пластмаса. Въпреки това те очакват биоразградимите кърпи, които са вече налични на пазара, бързо да заместят пластмасовите.

Забраната се подготвя още от 2018г. През 2021г. се провежда обществено обсъждане, според което 96% от хората подкрепят подобна забрана.

Някои от търговските гиганти във Великобритания, като Буутс и Теско, още в началото на година спряха продажбата на неразградими мокри кърпи.

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *