Викингите са открили Северна Америка почти пет века преди Колумб

Викингите са се заселили в Северна Америка преди 1000 години. Това става ясно от нов доклад публикуван в авторитетния научен журнал „Nature”.

От него става ясно, че викингското селище Л‘анс ау медоус, което се намира на канадския остров Нюфаундленд, е било обитавано през 1021г., или почти пет века преди Колумб да достигне Северна Америка.

Екипът, съставен от канадски и европейски учени, е стигнал до този извод след като използвали иновативен начин за датиране.

Изследвайки три парчета дърво от селището за следи от взаимодействие със силно заредени частици от космоса, те установили, че и трите проби съдържат специфичния радиовъглероден отпечатък присъщ за силни геомагнитни бури. Така те стигнали до заключението, че дървеният материал е бил изложен на силната магнитна буря от 993г. след Христа.

„Разликата в количеството въглерод14 между 992г. и 993г. може ясно да бъде наблюдавна в пръстените от дървени находки от този период по целия свят“ коментира Майкъл Дий от Университета в Грьонинген, който е главен автор на доклада.

След като определили, че дървото е преживяло даденото явление, учените лесно успели да датират и точната година, в която дървото е отрязано.

„Наличието на отпечатъка от геомагнитната буря и на точно 29 пръстена в дървения материал ни позволи да заключим, че дървото е било отрязано през 1021г.“ коментира Марго Кютем от Университета в Грьонинген.

Все още остава и въпросът, колко време са прекарали викингите в селището. В момента научният консенсус е, че скандинавците са го завоювали в началото на хилядолетието, но са го напуснали след кратък престой, от порядъка на 10-20 години.

Благодарение на откритието на научния екип се слага край на дългогодишен спор за възрастта на викингското селище Л‘анс ау медоус. То доказва също така, че викингите са достигнали Новата земя поне 471 години преди Христофор Колумб.

„Много похвали трябва да получи този скандинавски народ, те са първото човешко общество, успяло да прекоси Атлантика. Главната хипотеза е, че те са предприели пътуването, за да търсят нови находища на дървен материал след заселването им на остров Гренландия“ разказа Майкъл Дий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *