ГЕРБ-СДС иска да види кабинет от ПП-ДБ. Те пишат програма за 18 месеца

ГЕРБ-СДС поставиха условие да им бъде представен състав и структура на Министерски съвет в рамките на почивните дни, от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) заявиха, че ще напишат програма на правителство за 18 месеца.

Това стана ясно от изявленията на двете парламентарни групи след днешната им среща в Народното събрание, съобщи БТА.

„Поставихме условие в рамките на почивните дни от ПП-ДБ да ни представят състав и структура на Министерския съвет, ако все още от втората политическа сила считат, че е редно ГЕРБ-СДС да постъпят нестандартно, да се откажат от първия мандат и да подкрепят и да контролират като законодателна власт втория“, заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

По думите ѝ, ако това не се случи в рамките на разписаните срокове, от ГЕРБ-СДС ще имат пълните основания да смятат, че ПП-ДБ подхождат несериозно към формирането на мнозинство и управление.

„Ясно е, че експертите трябва да обсъждат помежду си, но документът, който подготвяме, го подготвяме ние като ПП-ДБ – коалицията, която ще предлага Министерски съвет“, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

Той посочи, че днешната среща с ГЕРБ-СДС е била по-скоро информационна, така че да се обясни какъв ще бъде подходът.

„Ние смятаме и това беше обяснено, че трябва да подготвим програма за 18 месеца, до края на 2024 г., и това е добре предварително да се каже, за да няма някакви други очаквания“, допълни Денков. „Ще тръгнем от нашата предизборна платформа за подготовка на програмата, но успоредно с това ще се обсъжда с другите експерти, за да знаем, че накрая има документ, който би могъл да получи подкрепа“, обясни той.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се разбраха на лидерска среща в парламента вчера (25 април) да работят по обща програма за управление. Срещата беше по покана на ГЕРБ-СДС и беше открита за представителите на медиите. От ПП-ДБ отново посочиха, че с първия мандат не могат да подкрепят кабинет, но са готови да говорят по политики, както и за бюджета.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от „Продължаваме промяната – Демократична България“ да представят варианта си за кабинет и състав на правителство с втория мандат, преди да бъде връчен първият. Той отбеляза, че това ще определи по-ясната позиция на ГЕРБ-СДС, когато вземат решение за първия и за втория мандат.

Борисов повтори, че решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е, че докато не изчерпат всички опции с ПП-ДБ, няма да водят разговори с останалите политически формации в парламента.

„Очаквате едва ли не преди втория мандат да предложим състава на кабинет – това не е традиционна практика и трябва да се консултираме с нашите органи, при условие, че имаме съгласие по политики и това ще ви помогне за първия мандат“, каза в отговор съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Той предложи да се разработи, освен законодателна програма, и ясна управленска програма какво едно правителство да свърши.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че от тяхна гледна точка не е някакъв инат да не подкрепят първия мандат или правителство с участие на ГЕРБ.  По думите му това е ясно зададена политика от техните  органи и избиратели. „Сега също казваме, че искаме правителство, готови сме да продължим разговора по задачите, които един кабинет трябва да изпълни“, изтъкна Петков.

В отговор на ПП-ДБ  Бойко Борисов посочи, че предложението на Асен Василев е много разумно и следва да се продължи в този дух. По думите му ситуацията е нестандартна, затова са нестандартни и решенията.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *