Голям проблем за еврозоната! Говори Васил Велев

Бюджетът е инструмент, средство. Големите цели, които стоят пред страната, са трите членства – в Шенген до края на тази година, в еврозоната от 01.01.2025 г. и в ОИСР от 2026 г.

На нас ни трябва бюджет, с който да може да постигнем тези цели. Това би ускорило нашето развитие и би решило проблемите с ръста на доходите на хората, а не един бюджет, който да ни доведе до ръба на пропастта. Това заяви пред NOVA NEWS председателят на АИКБ Васил Велев.

Според икономиста Мика Зайкова, ако постигнем 3,6% дефицит в бюджета, ще сме добре. В отговор Велев каза, че може да стигнем до там, че да не покриваме нито един от критериите за еврочленство.

„Ние този дефицит с какво ще го запълваме”, запита Зайкова и допълни, че ценните книжа на Италия и на Гърция, които бяха фалирали, се продават с висока доходност.

„Нашите ценни книжа не само, че се продават с висока доходност, но и не могат да се продадат, което означава, че няма с какво да запълним дупката”, обясни бившият доайен на 45-ия парламент.

Според Велев забавянето на европейската икономика се отразява и на българската. „Инфлацията е по-ниска от ръста на възнагражденията”, твърди представителят на работодателите.

Според Зайкова увеличаването на данъците е контрапродуктивно. „Кьорав чужд пряк инвеститор не се задава и ние не сме страна, в която чужд инвеститор ще се чувства добре с тази политическа криза”, обясни икономистът-политик Мика Зайкова.

„Сега е време за увеличаване на ДДС, не за намаляване”, каза Велев и допълни, че имаме близо 12 млрд. лева дефицит.

„Ако искаме да е 3% дефицита, тези 12 млрд. БВП трябва да е 400 млрд. лева, а то е 184 млрд. лева. За три години ще стане ли 400”, запита той.

По думите на Зайкова „тази шарения с ДДС трябва да изчезне”.

Двамата обсъдиха и новия данък „Свръхпечалба”, който, според Васил Велев, е несправедлив. „92% от българските фирми са малки и средни. В повечето от тях нивото на техниката е за средата на 20-ти век.

Ако искат фирмите да се развиват, трябва да търсят инвестиции, а ние имаме готови пари и ги харчим за глупости”, обясни Зайкова.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *