Г-7 се споразумяха за ускоряване на прехода към зелена енергия

Г-7 се споразумяха да ускорят развитието на възобновяемата енергия и призоваха за намалено потребление на природен газ, тъй като се стремят да ускорят постепенното премахване на изкопаемите горива, информира Ройтерс.

Въпреки че членовете признават необходимостта от намаляване на потреблението на газ, те изтъкнаха, че инвестициите в сектора могат да помогнат за справяне с потенциалния недостиг на енергия.

Министрите на енергетиката и околната среда на Г-7 се събират в северния японски град Сапоро за двудневни срещи по въпросите на политиката в областта на климата, енергетиката и околната среда. Въпросите за възобновяемите източници на гориво и енергийната сигурност придобиха нова неотложност след нахлуването на Русия в Украйна.

Страната домакин Япония, която зависи от вноса за почти всичките си енергийни ресурси, иска да запази втечнения природен газ (LNG) като преходно гориво за поне 10 до 15 години.

Ще увеличим драстично електричеството, генерирано от възобновяеми енергийни източници, посочиха участниците в срещата. Те обещаха колективно да увеличат капацитета на офшорната вятърна енергия със 150 гигавата до 2030 г. и слънчевия капацитет до повече от 1 терават.

Членовете също се съгласиха да ускорят поетапното спиране на изкопаемите горива без намаляване – изгарянето на изкопаеми горива без използване на технология за улавяне на произтичащите от това емисии на CO2 – за постигане на нетно нула в енергийните системи най-късно до 2050 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *