Днес е своеобразен празник за град Габрово

Изложба на един непознат на пръв поглед човек – името му е Сава Попов. Той е издател на вестник „Стършел“ от 1941 година, на книгата за Хитър Петър. Заедно с карикатуриста Илия Бешков има славно минало, посочено именно в тази изложба. Намесена е политика, защото „Стършел“ и бил трибуна за хумор, сатира и критика.

Маргарита Доровска е завършила Кралския колеж по изкуствата в Лондон, но вече седем години е в Габрово. Избира България и града на хумора.

Маргарита Доровска вече е изградила нов облик на емблематичното за страната ни място, което днес навършва 51 години. Освен на хумора, повечето хора забравят, че Домът е и на сатирата. „Карикатурата и сатирата са лакмус за времето. Те са контекстуално базирани и са чудесен начин да илюстрираме времето, в което се намираме“, смята Доровска.

Стирата в Габрово е била подложена и на гонение от властта, няколко години преди да бъде създаден този Дом. Случаят носи името „Люти чушки“ и е с автор Радой Ралин. Скандалът е заради карикатура на прасе. В нея управляващите са разпознали подписа на бившия Първи главен секретар на партията.

Тук миналото има своя живот в експозициите, които с времето стават все по-модерни. Едно е ясно – изкуственият интелект няма чувство за хумор. И не разбира от сатира. Или поне така е засега.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *