Докога зелени НПО ще се разпореждат в екоминистерството?

WWF – България са подали в Министерството на околната среда и водите искане за обявяване на девет нови защитени територии, научи Еко Новини. Те са изпратени за становища в Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите.

Тези девет нови защитени зони вероятно ще бъдат приети, тъй като практиката показва, че от години екоминистерството безотказно изпълнява всички искания на чуждата фондация.

Процедурата по обявяването на защитени територии е показателна за влиянието на неправителствения сектор върху Министерството на околната среда и водите. В последните години новозащитените територии стават все повече и все по-големи.

Само с една административна процедура, много често без местното население изобщо да разбере, територии, избрани от WWF – България и другите НПО в кръга на Борислав Сандов и Тома Белев, биват обявени за защитени територии. В тях действат режими като в резерват – забрани на всякакви човешки дейности.

Те могат да бъдат както държавни и общински, така и частни земи, гори и водни пространства.

Плажът Корал

Особено показателен е примерът от миналото лято, когато по искане на Кирил Петков и неговия баща, бе обявена защитена морска територия пред плаж Корал. Една безумна, малка и нямаща никакво екологично значение, зона, в която влиза морето пред плаж Корал. Оказа, че тя е и първата подобна в цяла България.

Публично е известно, че от над 15 години плажа Корал е окупиран от семейство Петкови, баща и син, както и други видни еколози, където всички те почиват безплатно и карат сърф и кайт.Процедурата за обявяване на залива Корал започна със стандартната за еколозите схема.

 

НПО сдружението „Да запазим Корал“ подава искане в МОСВ за обявяване на защитена морска територия Корал. Това е възможно поради лобистки текст от Закона за защитените територии, прокаран от зелените, който дава възможност всяко НПО да искат обявяване на защитени територии.

Администрацията бързо се задейства и само за 15 дни вече в залива Корал е забранено всичко с изключение на сърф и кайт. Правят се формално някакви процедури и се взима мнение от научна общност, но те са от кръга на зелените и така всичко минава безпроблемно.

Всичко си е същото

Тази практика на Министерство на екологията за създаване на защитени територии продължава и сега. Инсталираните служители от бившето зелено ръководство на МОСВ, Сандов и Белев, безотказно приемат предложенията на зелените неправителствени организации и обявяват почти ежемесечно все повече защитени територии.

Основният подател на такива заявления е клонът за България на швейцарското WWF – Световен фонд за дивата природа. Ръководител е жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова. В това НПО работят, или са сътрудници, всички познати зелени – Александър Дунчев, Борислав Сандов, Тома Белев, Катерина Раковска (жена на екоактивиста Андрей Ковачев), Петко Цветков, Димитър Василев, Петко Ковачев, Стефан Аврамов и още няколко зелени.

Поредният случай

Такъв е и последният случай. От WWF-България са подали поредното искан. Този път не е за една или две, а за обявяване на цели 9 защитени територии.

Повечето територии, които WWF иска да превърне в защитените, са места, където може да се развива селско стопанство, овощарство, туризъм, балнеология СПА или други дейности. С превръщането им в защитени територии обаче, всичко се забранява и те се превръщат в резервати.

Интересите на зелените

За всичките защитени зони по Натура и защитените територии по Закона за биологичното разнообразие, а те са над 400, трябва да се правят планове за управление. Един план струва между 500 000 и 1 млн. лева. Тоест някъде около 300-400 млн. лв. за всички.

В тези поръчки участват и се печелят най-вече от зелени екологични НПО. С тези пари еколозите си купуват влияние. Чрез тях те издържат и партийните си структури.

Какво се получава?

Парите от държавният бюджет, отиват в личните сметки на еколозите. И в тази им схема основен участник е държавата.

В момента практиката е, че обикновено информацията за обявяването на защитени територии и евентуални обсъждания по тях, ако има такива изобщо, се забутват някъде из интернет страниците на ведомствата. Единствено зелените, които подават исканията, знаят за тях и само те участват и изразяват становища. Така изключително безпроблемно контролират обявяването на защитени територии.

Настоящето служебно ръководство на МОСВ трябва к да прекрати тези порочни практики. Когато се получи такова искане то трябва да измине всичките стъпки и да бъде съгласувано с всичките засегнати страни – институции, общини и собственици.

Трябва да се провеждат и обществени обсъждания.

Трябва да се използват и реални научни данни, а не абсолютно недоказани, събрани от „експертите“ на НПО.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *