До 60 лв. за великденски козунак

И тази година има повишение на цените на козунака преди Великден. Поскъпването обаче не е голямо. Това каза пред БНР-Варна председателят на Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите Мариана Кукушева.
„На пазара може да се намери козунак на цена между 2 лв. и 60 лева. Масовият обаче струва между 3 лв. и 5 лева“, поясни Кукушева и допълни, че в някои сайтове се предлагат козунаци и на цена от 100 лева. Цената на традиционния за великденската трапеза сладък хляб се определя основно от неговите съставки.
„Ако освен брашното, прясното мляко, маслото и яйцата, козунакът съдържа и допълнителни съставки като мармалад, шоколадови пръчици, локум или орехови ядки, което вдига цената“, коментира Кукушева.  Ако козунакът е по-евтин, това не винаги означава, че е с по-лошо качество, беше категорична Кукушева.
„В никакъв случай евтиният козунак не означава, че е по-некачествен. Това означава, че той не съдържа допълнителни съставки като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто“, допълни още тя.
Кукушева посъветва потребителите да търсят традиционния български козунак, а не вносния, който често съдържа различни консерванти. По думите й българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар. В последните години, все повече български домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. От Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите са направили видео уроци в You tube, в които показват различни рецепти за козунаци.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *