До 60 лева стига цената на козунака за Великден

И тази година има повишение на цените на козунака преди Великден. Поскъпването обаче не е голямо. Това каза по Радио Варна председателят на Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите Мариана Кукушева.

„На пазара може да се намери козунак на цена между 2 и 60 лева. Масовият обаче струва между 3 и 5 лева“, поясни Кукушева и допълни, че в някои сайтове се предлагат козунаци и на цена от 100 лева.

Цената на традиционния за великденската трапеза сладък хляб се определя основно от неговите съставки.

„Ако освен брашното, прясното мляко, маслото и яйцата, козунакът съдържа и допълнителни съставки като мармалад, шоколадови пръчици, локум или орехови ядки, толкова по-висока става неговата цена“, коментира Кукушева.

Ако козунакът е по-евтин, това не винаги означава, че е с по-лошо качество, беше категорична Кукушева.

„В никакъв случай евтиният козунак не означава, че е по-некачествен. Това означава, че той не съдържа допълнителни съставки като шоколад, ядки или локум, а си е чисто тесто“, допълни още тя.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят традиционния български козунак, а не вносния, който често съдържа различни консерванти. По думите й, българският козунак е по-обемен, по-лек и има хрупкава коричка с карамелизирана захар.

 

istock
istock

 

В последните години, все повече български домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. От Браншовия съюз на сладкарите и хлебарите са направили видео уроци в You tube, в които показват различни рецепти за козунаци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *