Експерт: Русия печели, губят Украйна и ЕС

„Войната в Украйна влезе в различна фаза. Военните действия нямат общо с икономическите измерения, които бушуват в Европа и ЕС. Двете неща, които Русия има са енергийни източници, а след 2014 г. ги принудихме да произвеждат много храна. Преодоляхме първата. Сега сме във втората фаза на икономическата война – храната“, коментира съветникът на земеделския министър Пламен Абровски.

Той припомни, че Русия е изгонила от своята територия мултинационалните компании и е започнала да търгува самостоятелно като държава.

„Сега Русия започва да договаря сама. В момента всички търгове надолу по Африка и Саудитска Арабия се печелят от Русия, дава количества и подбива цената. В момента в Египет, Тунис, Еквадор – всички търгове ги печели Русия„, посочи съветникът на земеделския министър.

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че страната ни разчита на обща реакция на ЕС. Защото случващото се на пазара на зърно нанася щети както на Украйна, така и на страните членски на Съюза.

С действията на Русия, с подбиването на цената, се сваля цената и в Украйна, сваля се и в ЕС. В един прекрасен момент ние, губейки пазари, започваме да се състезаваме един срещу друг“, посочи Абровски.

Очакванията му са ЕК да започне да разрешава на държавите членки да възродят търговията.

„ЕС да започне да дава гаранции, за да може европейското и украинското производство да бъдат адекватни в Африка, където са пазарите в момента“, уточни той.

По думите му слънчоглед като суровина се търгува изключително малко, а ние сме едни от най-големите износители на олио.

„Ние сме и в икономическа, и във фактическа война и всеки гледа да победи. Сигурен съм, че ще намерят решение. Ако утре няма зърнопроизводители, които да произвеждат слънчоглед, няма да има маслобойни, които произвеждат олио. Ако ги няма тях, няма да има кой да изкупува слънчогледа“, даде пример Пламен Абровски.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *