ЕС затяга контрола върху изхвърлянето на електроуреди

Европа ще насърчава поправката на електроуреди, вместо купуването на нови. Франция е една от страните, която работи усилено в тази посока, още преди европейските директиви да бъдат наложени.

Годишно в ЕС се изхвърлят 35 милиона тона уреди, които подлежат на поправка. За произвеждането на тези стоки се отделят 261 милиона тона замърсяващи газове. Изхвърлянето на електроуреди и техника, които подлежат на поправка, замърсява не само околната среда, но и струва много скъпо – 12 милиарда евро годишно. Данни на ЕК показват, че близо 80 процента от европейските граждани се чувстват отговорни към опазването на околната среда.

Франция не изчака Европейския съюз и стартира своя бонус за ремонт още миналата година. Всеки потребител, избрал поправка вместо покупка на нов продукт, получава отстъпка между 15 и 45 евро. Три месеца след въвеждане на бонуса, резултатите са обнадеждаващи – 40 процента повече заявки за ремонт.

За да насърчава към устойчива икономика, Европейският съюз ще изисква от производителите на техника да предлагат резервни части и ремонт на достъпни цени в продължение на поне 10 години след пускането на продукт на пазара. Франция от години е пионер и по отношение на възможността за ремонт. Задължителен цифров индекс информира потребителя колко поправим е продуктът, който желае да купи.

В Брюксел, местна организация от години дава нов живот на изхвърлената електроника, която ремонтира и предоставя на хора с ограничени възможности. „Събираме електрониката, която фирмите изхвърлят, и я разделяме според състоянието ѝ. Поправяме всичко, което може да бъде ремонтирано, а другото рециклираме“, обясни генералният директор на „Circular Brussels“ Дани Шуа. Рециклирането обаче е последна възможност, само ако наистина няма шанс за поправка. Дани сравнява техниката втора употреба с модата: „Хората си мислят, че техниката втора употреба е само за тези, които не могат да си позволят нова, но ние се опитваме да покажем, че това не е така. Преди години и на дрехите втора ръка се гледаше като на облекло за бедни, но виждате днес как всичко, което е винтидж е актуално и модерно. Защо това да не се случи и с електрониката? Един по-стар, ремонтиран лаптоп например ви е напълно достатъчен, за да изпратите имейл или за достъп до интернет“.

ЕК затяга контрола към компаниите, предлагащи стоки с подвеждащи „зелени“ етикети. За да сложи върху продукта си означение като „естествен“, „климатично неутрален“ или „рециклиран“, фирмата ще трябва да извърши научно обоснована оценка, за да докаже, че той наистина е такъв. Правилата целят да помогнат на потребителите да разберат кои продукти са наистина екологични и носят реални ползи за околната среда. „Ако компаниите пуснат продукт с фалшив етикет на пазара и бъдат хванати, ще бъдат подведени под съдебна отговорност. Може да получат забрана за продажбата на такъв продукт на европейския пазар, или да бъдат глобени, но всичко зависи от размера на престъплението“, заяви комисарят по околната среда на ЕС Виргиниюс Синкевициус.

Ако бъде приета от Парламента и Съвета на ЕС, инициативата може да влезе в сила от догодина.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *