ЖЕНАТА, КОЯТО ОБИЧАШЕ НАСЕКОМИ СЕЛЯ АХАВА

Финландската писателка Селя Ахава, известна с романите „Неща, които падат от небето“ и „Преди да изчезне мъжът ми“, ни предлага завладяваща творба за съвършенството на мирозданието, написана с изключително майсторство и оригинален подход към необичайното.

Жената, която обичаше насекоми“ (превод: Росица Цветанова, 352 стр., цена: 22 лв.; дизайн на корицата: Капка Кънева, Моника Комарницка) изследва връзката между човека и природата в лицето на нейните най-малки създания. Мария се интересува от насекоми от дете, а по-късно ги рисува, проследявайки етапите на развитието им. И както насекомите преминават през метаморфоза, така и Мария се трансформира във времето и по някакви неведоми природни закони живее в продължение на 370 години. Романът е и разказ за това как с течение на вековете науката измества религията, а жената излиза от тясната си рамка и придобива правото да твори и да размишлява върху мистерията на живота.

Замислих се за природата, в която всяко създание си има място, определена продължителност на живота и правилни размери. Замислих се за ларвата, която се нуждае от листото за храна, за храста с горски плодчета, който има нужда от птиците, за да разпространяват семената му. Замислих се за маслиновото дръвче, което лете не може без топлина, а зиме – без прохладна почивка, та затова вирее само на ограничена територия.

 

Родена през 1974 г., финландската писателка Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радиото и телевизията, както и за филмови проекти. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, получава наградата за литература на ЕС и е номинирана за престижния приз „Финландия“. Удостоена е и с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“. С логото на „Колибри“ в България излезе и смущаващата автофикция „Преди да изчезне мъжът ми“, възхвалявана и от критиката, и от широката публика.

 

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *