Завръщането на Лоте Михайлова СРАМЕЖЛИВАТА ИНТИМНОСТ

Фотографите са тук, за да ни напомнят какви сме били, преди да станем това, което сме. Това е посланието на най-престижния фотографски форум в света – този в Арл, Франция. Това е контекстът, в който се обръщаме към едно от ярките имена в българската фотография – Лоте Михайлова.

Темите в творчеството ѝ са свързани с жената, майката, природата и са представени с високо фотографско майсторство и разпознаваема черно-бяла естетика. „Лоте Михайлова не разказва и не обяснява, фотографиите ѝ са емоционално предизвикани в богата палитра от чувства“, пише Георги Лозанов за фотографката.

Природа


„Тези фотографии не са копнеж по изгубеното, а дневник за наличното. Лица, среда, действия, дървета, мъгла, пейзаж и мигове на учудване, рамкиране на движение, наблюдение от дълбочина. Регистриране на несломимото многообразие на живота под формата на тиха визуална изповед без излишни думи“, добавя Стефан Иванов.


Селекцията фотографии, показани в изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова“, изтъква нежното вглеждане на фотографката в детайлите, показва женската чувствителност към човешката намеса в природата и върви по следите, които оставяме в заобикалящия ни свят.

Край Славеино в Родопите


Изложбата може да бъде видяна в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) от 4 април до 14 май. В този период ще бъде представен и каталог, съдържащ фотографии на Лоте Михайлова, текстове от Георги Лозанов и Стефан Иванов, специално интервю със сина ѝ Михаил Атанасов и подробна биография на Михайлова. Официалното представяне на каталога е на 12 април от 18:30 в СГХГ. На същото място и в същия час, но на 19 април, ще се проведе лекция-дискусия, водена от Пламен Петров.

Край Созопол

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фотоотдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фоторедактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция София Прес.

Акт

Нейната фотография „Акт“ във II-ра Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

https://www.fotofabrika.org/events/lotte-michailova-the-comeback