Зам.-кметът по екология на София Десислава Билева провери косенето в парк „Заимов“

До 5 май районните кметове трябва да извършат първото косене на зелените площи в междублоковите пространства, съобщи Билева

„Извършва се косене във всички основни градски градини и паркове на София. Окосени са централните градини, представителните площи в парковете Южен парк, „Борисова градина“, НДК, „Княжеска градина“, парк „Възраждане“, парк „Военна академия“.

С мое разпореждане съм възложила районните кметове да стартират дейностите по косене на зелени площи в междублоковите пространства.“ Това каза заместник-кметът на София по екология Десислава Билева при проверка на дейностите по косене в парк „Заимов“.

„До 5 май всички райони трябва да извършат първо косене на зелените площи в междублоковите пространства, съобразно необходимостта.

Към момента 16 от всички 24 района на София са стартирали дейности по косене. Контролът ще бъде много стриктен и ако някой район не извърши косенето, средствата му ще бъдат спрени“ – посочи също Билева.

Вече започна косене на тревните площи в междублоковите пространства на райони като „Слатина“, „Искър“, „Студентски“, „Триадица“, „Изгрев“, „Люлин“, „Нови Искър“, „Кремиковци“, „Възраждане“ и др.

„На територията на паркове и градски градини косенето се контролира от дирекция „Зелена система“ на Столична община. В кварталите за междублоковите пространства отговарят районните кметове.

Коситбите се възлагат съобразно нуждите и се изпълняват в зависимост от метеорологичните условия. Средно се правят по две коситби на зелени площи, а в някои централни паркове и повече. Годишно в парка „Заимов“ се извършват 17 окосявания.

Изпълняват се и обработки на зелените площи срещу ларви на комари, кърлежи, бълхи, съгласно даденото предписание от Столична Регионална здравна инспекция (СРЗИ) и под техен контрол“ – съобщи също заместник-кметът на София по екология.

През месеците март и април са извършени ларвицидни обработки срещу комари и срещу кърлежи. На територията на Столична община са обработени всички паркове, градини, зелени площи.

„Предстоят и дейностите по дератизация срещу гризачи, които ще се изпълняват съобразно графици при благоприятни климатични условия“ – каза директорът на дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев.

Всички обработки се провеждат под специализирания контрол на СРЗИ.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *