Заслужава ли си покупката на апартамент в затворен комплекс

Какви са предимствата на живота в затворен комплекс? Какво представляват тези комплекси и къде в София можете да закупите апартамент или къща в подобен проект.

Какво представляват затворените комплекси

Покупката на дом в затворен комплекс става все по-популярна, а интересът към този тип жилищни имоти става все по-голям. Все повече живеещи на пълни обороти хора в столицата, търсят различни варианти да се откъснат от шума на големия град, като в същото време искат удобна локация, която им позволява бърз достъп до града, казват експертите на Forton Homes.

Според  Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) затвореният жилищен комплекс се дефинира като „комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажна собственост и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания на контролиран достъп за външни лица“. С други думи, характерна черта на този тип комплекси е собствената инфраструктура, наличие на много зелени площи, детски площадки, басейни, СПА центрове и магазини. Съществен плюс, гарантиращ спокойствието на живущите, е контролираният достъп на външни лица.Обикновено оферти за покупка на дом в затворен комплекс има в крайните квартали на София, основно в подножието на Витоша. Не липсват оферти и в жилищни квартали като Младост, Витоша, Малинова долина, Лозенец и др.
Заслужава ли си покупката на апартамент в затворен комплекс

При избора на жилище обикновено се водите от предварително избрани критерии. Най-често става въпрос за съображения с личния бюджет, изискванията за жилищна площ, локацията, близостта до работното място или други важни обекти за вас в града и т.н.

Често за купувачите е водещо имотът да се намира на комуникативно място, в близост за него е важно да има спирки на градския транспорт, множество заведения за хранене, магазини и аптеки. Все пак има хора, които предпочитат по-спокойна локация, която в същото време им носи сигурност, именно те се насочват към покупката на жилище в комплекс от затворен тип.

Основните предимства

Охрана

Eдни от основните преимущества на живота в затворен комплекс са сигурността и спокойствието. Затворените комплекси имат пропускателен режим и достъпът на външни лица е строго контролиран. Сигурността на живущите е гарантирана и благодарение на постоянния видеоконтрол и наличието на жива охрана на входа та комплекса.

По този начин, както и благодарение на отдалечеността от големия град, се осигурява на обитателите сигурен и спокоен живот. Освен това съвместното съжителство с ограничен кръг хора със сходен социален статус помага да се създадат добри съседски отношения и приятелства. Това, от своя страна, носи допълнителна сигурност на живущите, че има на кого да разчитат, когато отсъстват.

 

istock
istock

 

Допълнителни екстри

Съществен плюс на затворените комплекси е, че притежават много  удобства от най-различен характер. Освен това разполагат със собствена  инфраструктура, както и с  много зелени площи, съоръжения за деца и търговски обекти. Редица купувачи са привлечени и от допълнителните екстри и удобства, като фитнес и СПА центрове, салони за красота и други възможности за развлечения на територията на комплекса. Така живущите разполагат с всичко необходимо за пълноценен живот, като в същото време си спестяват време, което иначе биха прекарали в пътуване. Именно спокойствието, безопасността, наличието на детските съоръжения и площадки са причина много млади семейства да предпочетат затворените комплекси като място за отглеждане на децата си.

Спокойствие и тишина

Обикновено за локация на затворените комплекси се избират отдалечени райони, извън шумния и натоварен голям град, където живущите се наслаждават на тишината и чистия въздух.  Предвид усиленото строителство в големия град, все повече хора намират своя първи дом именно в комплекс от затворен тип. В тях живущите разполагат с всичко необходимо, включително обширни зелени площи.

Паркоместа

Наличието на паркомясто е все по-често изискване на купувачите на недвижими имоти. Живеещите в комплекс от затворен тип няма нужда да се притесняват за това дали ще намерят къде да паркират автомобила си пред дома. Апартаментите в затворени комплекси вървят заедно с поне едно, а в някои случаи и с повече паркоместа. Понякога семействата разполагат дори с гараж, в който могат да паркират свободно един или два автомобила.

Какви са недостатъците

Все пак съществуват и недостатъци, които отказват някои купувачи, въпреки предимствата. Най-честата причина за това са високите месечни такси за поддръжка. Като обособена територия със собствена инфраструктура, комплексите от затворен тип изискват поддръжка на зелените площи, на обектите в него и т.н. Всичко това, разбира се, изисква много по-голям паричен ресурс, който всяко семейство трябва да отделя на месечна база. Сигурността и тишината имат цена и всеки, решил да живее в спокойна обстановка, трябва да е наясно с това. Месечната такса за поддръжка включва почистване, охрана, поддръжка на инсталации, съоръжения, настилки, фонд за ремонтни дейности, както и поддръжка на зелените пространства, в т. ч. поливане, косене и други.
 

istock
istock

 

Както вече стана ясно, много хора са готови да направят подобна инвестиция заради спокойствието, което трудно може да се намери в големия град. Ако обаче сте от хората, за които шумът не е проблем, вместо това предпочитате да живеете в близост до работното си място, най-вероятно няма да сте привлечени от покупка на имот извън града. И все пак, повечето затворени комплекси в София се намират в близост до голяма пътна артерия, което автоматично съкращава времето за достигане до важни за тях точки в града.

Собствениците на домашни любимци трябва да знаят, че в някои комплекси има допълнителна такса за домашни любимци.  В някои правилници изрично е посочена забрана за разхождане на кучета на територията на комплекса или ако това е позволено, то е съгласно предварително определени правила. Затова преди да пристъпите към покупка, най-добре проверете какви са правилата в комплекса, към който сте се ориентирали.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *