Защо бакшишът е важен: Хотелски правила, които всички знаят, но не спазват

Когато отсядате в хотел, давате ли бакшиши?

79% от гостите на хотели заявяват, че персоналът трябва да получава бакшиши, показва проучване на фирмата за хотелски софтуер Canary Technologies.

Но служители на хотелите, участвали в проучването, твърдят, че само 30% от клиентите дават бакшиши.

Има едно първично обяснение за това разминаване: Хората не носят пари в брой.

Ако използвате кредитната си карта в ресторант, сервитьорът ще ви връчи касова бележка с ред „бакшиш“. Но когато например напускате хотела и осъзнаете, че нямате кеш, е по-вероятно да продължите напред и да се опитате да хванете полета си, отколкото да тичате до банката, обясняват в материал по темата от CNBC.

„Хората наистина имат желание да дават бакшиши.“, казва Даян Готсман, експерт по етикет и собственик на Училище по протокол в Тексас. „Но има известно объркване по отношение на етикета.“, допълва той.

Трябва да помислите за бакшишите, преди да се качите на самолета, казва Готсман.

„Предвидете бакшиша като част от бюджета си за пътуване. Когато отивате до банката, за да вземете пари в брой, уверете се, че получавате и дребни банкноти.“ Ако пък носите по-големи банкноти, повечето служители на рецепцията и бармани (ако в хотела има бар) с удоволствие развалят пари.

Планирайте да дадете бакшиш от 3 до 5 долара на ден или, ако имате по-голям обслужващ персонал, по долар на човек. Но не пресмятайте и не оставяйте голям бакшиш накрая, съветва Готсман.

„Служителите работят на смени и са различни всеки ден. Човекът, когото ще видите днес, може да не е този, който ще ви обслужва утре. Оставяйте бакшиши ежедневно.“

За да покажете, че парите, които оставяте, всъщност са бакшиш, поставете ги на странична масичка в коридора или на леглото заедно с бележка, в която е посочено за кого са предназначени. „В хотелските стаи винаги има бележник и химикалка“, допълва Готсман.

Приличният бакшиш за всяка чанта, която се носи до стаята ви е от 1 до 2 долара. Ако имате само една или две чанти, оставете минимум 5 долара бакшиш, съветва Готсман.

За паркиране на автомобила ви, сумата е по-висока и варира между 2 и 5 долара.

Ако хотелът не е добавил бакшиш към сметката ви, може да оставите такъв на персонала в ресторанта, ако сте се хранили там, допълват експертите.

Не е необходимо да давате бакшиш на портиера, но ако той ви повика такси, предложи ви чадър или ви помогне с багажа, помислете за скромно възнаграждение от 2 до 5 долара.

Когато се регистрирате в хотела, бъдете най-малкото учтиви и търпеливи. „Голяма част от хората над 40-годишна възраст, половината от нашите клиенти, влизат, застават на рецепцията си и нервно декламират фамилията си“, споделя Шон Дасман, генерален мениджър на хотел Agrarian в Калифорния.

Това едва ли ще ви помогне да установите добри отношения с персонала, особено ако искате да отправите специална молба, като например да получите по-висок клас спално бельо или да напуснете стаята си малко по-късно от правилата на хотела.

Освен бакшиш, от персонала на хотела очакват да оставите стаята в приличен ред, допълва Дасман. Това означава, че трябва да поставите боклука в кошчето за отпадъци, да почистите минибара и да проверите дали не сте оставили нещо непотребно от вещите си.

И запомнете – когато давате бакшиш, най-важното е отношението и доброто намерение. Няма да отидете в ада, ако сте с един долар по-малко от стандартите, казват в заключение специалистите.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *