Защо управляващите крият новия План за управление на Витоша?

Както Еко Новини разказа, през миналата седмица в Президентството се проведе среща за лифтовете на Витоша. На нея кметът на София, Йорданка Фандъкова, заяви, че Витоша има изтекъл план за управление, няма нов, а процесът по изготвяне на нов би отнел около година и половина.

Витоша има нов план за управление, изготвен през 2014г.

През 2014 година Министерство на околната среда и водите възлага разработването на нов актуализиран план за управление на парк Витоша. Старият, който действа и до днес, въпреки че е изтекъл през 8 години, е силно рестриктивен – не позволява подмяната, реконструкцията и ремонтите, не само на лифтовете, но и на хижите, почивните, станци, заведенията за хранен – на цялата инфраструктура в парк Витоша.

Новият план е изготвен в законовия срок, проведено и е публично обществено обсъждане в Резиденция Бояна с участието на над 300 човека и представители на институциите. На 30 септември 2015 година той е предаден на Министерство на околната среда и водите и от тази дата планът отлежава там.

Новият план разрешава проблемите на Витоша

За разлика от стария силно рестриктивен план, новият е много добре разработен и дава възможност за решаване проблемите свързани с модернизацията на целия наличен сграден фонд и съоръжения в парк Витоша.

Същевременно документа категорично забранява строителство на нови хижи, хотели и почивни станции. Решено е, че съществуващата база от около 6000 легла е напълно достатъчна за туристическият поток.

Планът допуска и възстановяването на емблематичните за всички софиянци Щастливеца и Простор. Разрешава и изграждането на нови лифтове, но само в трасетата на старите съоръжения. Позволява и трасиране на нови писти, не само около Алеко, но и на Офелиите, Ветровала и Конярника.

Новият план дава възможност за подмяната на Княжевският и Драгалевски лифтове с нови кабинкови с по 10 места. Решава и проблема с хилядите коли завладяващи планината всяка събота и неделя.

Забранява сечта с изключение на санитарната, защото в следствие на корояда и лошото управление на парка има цели огромни масиви с изсъхнали смърчови гори. Съхранява и двата резервата – Бистришко бранище и Торфено бранище, като не допуска човешка  намеса там. Опазва и местообитанията на дивите кози и 14 мечки на Витоша.

Срещу плана се надигат зелените

Зелените екологични НПО са силно против плана. Техни фирми не можаха да спечелят поръчката и те да правят актуализацията. Затова всячески саботираха и блокираха приемането на новия план.

Заради страх от протести Столична община ги подкрепи.

По същата причина и всички предишни ръководства на Министерство на околната среда и водите потулиха проект, въпреки че за него са платени 600 000 лв. от бюджета. За да не са недоволни зелените екоминистерството стопира и обсъждането на плана от Висшия експертен екологичен съвет, което блокира процеса.

Стигна се до там, че Йорданка Фандъкова твърди, че той не съществува

Според информация на Еко Новини срещата при Румен Радев никой не е споделил с президента факта, че този планът, изготвен през 2014г., съществува. Никой не е и възразил на столичния кмет.

Ако новият план бъде придвижен, дори при обжалвания от зелените неправителствени организации, може в порядъка на 1-2 години Витоша да започне да се превръща в европейска планина, в която няма хиляди коли, а жителите на София и гостите й се качват с модерни и екологични лифтове.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *