Здравният ни министър с отличие от BALKAN MEDICAL AWARDS 2023

Д-р Асен Меджидиев пръв в ЕС  поиска 
прекратяване на договора за Ковид-ваксините 

Специална награда за добри примери в здравната политика ще получи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на осмото издание на престижните BALKAN MEDICAL AWARDS 2023, които ще отличат хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта.
Церемонията ще се състои на 5 май 2023 в OTO Event Room Пловдив.
Здравният ни министър се превърна в бялата лястовица на Европа, след като по време на среща на здравните министри от държавите членки на ЕС в Брюксел постави на дневен ред темата за прекратяване на договора с ваксините срещу коронавирус на Pfizer или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите.
„Нуждите на България от ваксини срещу COVID-19 са напълно задоволени, складовите възможности – изчерпани, необходимост от нови доставки няма“, каза той.
Министър Меджидиев посочи, че легитимното очакване на България е в настоящата ескалирала ситуация да бъде проявена солидарност от страна на Европейската комисия към държавите членки, неколкократно сигнализирали за нужда от спешно решение за редуциране на прекомерните количества, които са договаряни през 2021 г. при други условия на пандемична ситуация и не на база реални потребности.
Той призова Европейската комисия при преговорите с компаниите да се настоява за солидарност и от тяхна страна, доколкото първоначалното производство на ваксини срещу COVID-19 е подкрепено финансово от бюджета на Европейския съюз и най-вече от националните бюджети на държавите членки.
„В случай че не бъде договорено нито едно от предложените две решения, България очаква ЕК да изкупи излишните ваксини“, посочи още здравният министър.
Още веднъж министър Меджидиев отбеляза, че натискът върху правителствата да закупуват ваксини за COVID-19 и през следващите години ще генерира обществено напрежение, тъй като става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и съответно подлежат на бракуване от момента на доставка, поради липса на интерес за ваксиниране.
България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация и със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.
Д-р Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина във Висшия медицински институт (днес Медицински университет) в София през 1994 г., а през 2010 г. – здравен мениджмънт.
Има проведени специализации в Германия, Хърватия и Швейцария.
Работи като лекар-ординатор в Отделението по белодробни болести на Пета градска болница. Между 1995 и 2011 г. е специалист по УНГ и бронхоскопист към Клиниката по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. От 2012 г. е част от екипа на „Пирогов“. Създава и ръководи първото отделение по УНГ в лечебното заведение и инициира Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната.
Д-р Меджидиев има редица публикации на тема УНГ и бронхология в български и международни издания. Член е на Българския лекарски съюз, като от 2018 г. е председател на УС на Столичната лекарска колегия към БЛС.
От 2 август 2022 г. е служебен министър на здравеопазването в правителството на Гълъб Донев.
Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за Балканските Медицински Награда, ако притежават валидни лицензи за съответната медицинска дейност. Номинации ще бъдат направени от здравни организации, специализирани медии и журналисти. Организатор събитието Global Leaders Forum, 
 а официален PR е агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION.   .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *