Има ли опасност „крал долар“ да загуби короната си?

Американският долар е подложен на критики от доста страни. Може ли да загуби световното си господство?
Вероятно все още не, но бързото отслабване след миналогодишното силно рали, съчетано с усилията на Пекин и други страни да намалят зависимостта си от долара, отново съживиха спекулациите, че доминацията на зелените пари в международната търговия и финанси може би върви към своя залез, пише MarketWatch.
Приказките за „дедоларизация“ се засилиха и сред анализаторите на Уолстрийт, които публикуваха редица доклади, прогнозиращи по-голяма конкуренция за долара в търговията и глобалните резервни валути. Те търсят отговор на въпросите накъде се насочва доларът през следващите месеци и как въвеждането на така наречените цифрови валути от централните банки може да промени играта.
Разбира се, много от валутните стратези и икономисти отхвърлят идеята, че доларът е близо до това да загуби статута си на основна резервна валута, позовавайки се на големия му дял в световната търговия и широкото му използване като резервен актив от централните банки.

Рязкото поскъпване на долара през миналата година, както и спадът му през последните шест месеца, хвана много валутни стратези неподготвени.
След като достигна най-силното си ниво от повече от две десетилетия в края на септември 2022 г., доларовият индекс се понижи с повече от 10%, а спрямо еврото достигна най-ниското си ниво за повече от година, като се търгува около 1.10 евро за долар.
Алън Ръскин, макро стратег в Deutsche Bank, отбелязва, че разговорите за дедоларизация се връщат на мода по-малко от година след 50-годишнината от срива на паричната система на Бретън Уудс.
При нея завързаният към златото щатски долар получава централна роля в глобалната следвоенна икономика.
Системата на Бретън Уудс се разпада след като Ричард Никсън обявява изоставянето на златния стандарт през август 1971 г., но статутът на долара като световна резервна валута се запазва.
Политиката на количествени облекчения продължила повече от десетилетие и ниските лихвени проценти обаче помоagat за подкопаване на трудно извоюваното доверие, коментира Ръскин, цитиран от MarketWatch.
Той дава за пример възхода на биткойн като един от признаците за „бунт“ срещу зелените пари.
Централните банки засилиха още повече тези политики в периода на Covid-19 пандемията, като стимулираха покачването на инфлацията, а с нея и все повече скептицизъм извън САЩ.
„Печатането на пари и инфлационните последици допълнително насърчиха страните в развиващия се свят, които искат да създадат многополюсна валутна система, за да запазят нарастващия си дял от световния БВП“, казва Ръскин за MarketWatch.
Сега на хоризонта може да се появи ново предизвикателство за стабилността на долара, след като някои световни лидери, включително и френският президент Еманюел Макрон, заявиха, че международната зависимост от долара трябва да бъде намалена.
Щатският долар поскъпна рязко през 2022 г., подкрепен от агресивните повишения на лихвените проценти на Федералния резерв и бягството към сигурни активи, след като акциите и облигациите по света загубиха стойност едновременно.
Сега, когато Фед дава сигнали, че почти е приключил с повишаването на лихвите, други централни банки като ЕЦБ ще трябва да наваксат разликата между европейските и американските лихвени проценти.
Доларът трябва да „навакса“ и резкият спад на доходността на държавните облигации през последния месец, казва Стив Ингландър, глобален ръководител на валутната стратегия в Standard Chartered, в доклад за клиентите си.
Марвин Лох, глобален стратег в State Street, казва за MarketWatch, че според техните модели зелените пари все още са твърде скъпи.
„Ако Фед наистина приключи с повишаването на лихвите, вероятно ще продължим да виждаме отслабване на долара до края на годината“, добавя Лох.
Въпросът с отслабването на курса на долара не трябва да се смесва със статута му на резервна валута, отбелязва Марк Чандлър, управляващ директор в Bannockburn Global Forex.
Оставяйки настрана колебанията на курса, зелената валута остава най-популярна както за международни плащания, така и за глобални резерви на централните банки, които ѝ дават статут на безспорна международна резервна валута. Но влиянието ѝ върху световната икономика отслабна до известна степен през последните няколко десетилетия.
Зелените пари представляват 58,4% от валутните резерви на централните банки през четвъртото тримесечие на миналата година, което е спад от приблизително 70% в края на 90-те години, когато беше създадено еврото, според последните данни на Международния валутен фонд.
Все пак популярността на долара като валута, използвана за международни транзакции, не се е променила особено през последните години, въпреки лекото намаление откакто Китай се присъедини към Световната търговска организация.
Най-новите данни показват, че американският долар е бил използван за малко над 40% от международната търговия, което го поставя точно пред еврото, според SWIFT.
Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута. Често той се задържа дори след като икономическата мощ и престиж на страната са достигнали своя връх, според Солита Марчели и Алехо Червонко от UBS Group.
Доларът превзема позицията на британската лира като глобална резервна валута преди близо 100 години в средата на 20-те години на миналия век. Преди това холандският гулден и испанският галеон доминират търговията между европейските нации и техните колонии.
„Дори когато големите икономически сили губят позиции, резервният статут на техните валути може да оцелее доста след това“, казва екипът на UBS.
Приказките, че китайският юан ще надмине долара, изобилстват от години. Но фактите са, че китайската валута е постигнала малък напредък в увеличаването на използването ѝ в международната търговия, коментира MarketWatch.
Контролираната от правителството централна банка на Китай държи в здрава хватка юана и въпреки че валутата се търгува в офшорните центрове, тя не се разменя лесно за други чуждестранни валути. Това остава пречка пред  полезността на юана за международната търговия, посочват анализатори.
„Обменният курс на юана се определя от китайското правителство, а не от пазара“, казва Брад Макмилан, главен инвестиционен директор на Commonwealth Financial Network.
Когато става въпрос за международна търговия, американският долар си остава безспорният крал. Освен еврото, което е на второ място, нито една валута не може да се сравнява с долара по отношение на ликвидност, лекота на конвертируемост и доверие, казват анализатори.
Ръскин от Deutsche Bank цитира дълъг списък от фактори, които са необходими на една валута, за да се конкурира с долара. Те включват:
·        икономика, която е отворена за паричните потоци на международната търговия и чуждестранните инвестиции;
·        ликвиден пазар на облигации, достъпен за чуждестранно участие;
·        валутен курс, който се определя свободно от пазара;
·        доверие във върховенството на закона, политическото управление и финансовите регулации,
Трудно е да се намери друга валута, която да отговаря на всички тези изисквания. Просто в момента няма алтернатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *