Инфлацията засилва желанието за собственост на жилище

Според изследователи от Училището по мениджмънт към Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) и Калифорнийския университет в Бъркли недвижимите имоти са много търсени по време на висока инфлация. „Смятаме, че в тази ситуация хората избират да купуват, а не да наемат, защото се притесняват от бъдещата инфлация, която може да повиши както наемите, така и цените на имотите. Това е особено вярно, ако могат да финансират покупката си с ипотечен кредит с фиксирана лихва, който ги предпазва от бъдещата инфлация“, казва икономистът от UCSD Алекс Стейни Уелшо.

Проучването е първото, което разкрива, че личният опит с инфлацията е движеща сила за притежаването на жилище.

„Хората, които са преживели висока инфлация в миналото, могат да очакват по-висока инфлация в бъдеще, което ги кара да съжаляват, че не са собственици на жилища“, казва Алекс Стейни Уелшо.

Тя добавя, че последиците от високата инфлация, която хората по света изпитват в момента, ще имат трайно въздействие върху жилищните пазари.

„Нашият документ предполага, че кохортите, преживяващи настоящия инфлационен период, ще преживеят по-голямо търсене на жилища през следващите години“, каза тя.

Интервюирани са 700 собственици на жилища

За да разберат как хората взимат решения за покупка на жилище, Уелшо и съавторът му Улрике Малмендиер от Калифорнийския университет в Бъркли интервюират 700 собственици на жилища в Австрия, Германия, Ирландия, Италия, Португалия и Испания за това кои са добрите причини за покупка на жилище, дали лично са преживели висока инфлация, дали се притесняват от бъдещата инфлация и дали инфлацията е повлияла на собствените им решения за покупка.

50% от тях смятат, че „недвижимите имоти са добра инвестиция, когато има инфлация“. 21% от хората, които вече са изпитали висока инфлация, са по-притеснени от бъдещата инфлация, а 74% смятат, че инфлацията е повлияла на решението им да купят жилище.

Авторите са използвали и данни от проучването на Европейската централна банка за финансирането и потреблението на домакинствата, проведено сред 220 000 домакинства в 22 европейски държави. Те показват, че инфлацията оказва голямо влияние. Например, увеличение на инфлацията от 2 на 5,4% би увеличило дела на желаещите да притежават имот – от 65 на 75%.

Литва, Словакия и Хърватия

Фактът, че домакинствата в различните държави са били изложени на епизоди на по-висока или по-ниска инфлация в миналото, може да помогне да се обяснят разликите в разпространението на собствеността върху жилище. В Германия и Австрия например по-малко от половината от домакинствата притежават жилище.

Но в Литва, Словакия и Хърватия – страни, които в миналото са имали висока инфлация, 85% или повече от гражданите притежават жилища. За разлика от тях във Франция, която предлага по-голяма стабилност на цените, само 57% от местните притежават жилище. В съседна Испания обаче, страна с дълга история на инфлация, този дял е 82%.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *