Иран с кораби въоръжава Русия

На 24 април Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че руски кораби пренасят ирански боеприпаси през Каспийско море, за да снабдяват руските войски, които се сражават в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

WSJ, позовавайки се на неназовани служители от Близкия изток, твърди, че през последните шест месеца товарни кораби са пренесли над 300 000 артилерийски снаряда и един милион боеприпаса от Иран до Русия през Каспийско море.

Неназованите длъжностни лица съобщават, че последната известна пратка е напуснала Иран за Астрахан в началото на март и е превозвала 1000 контейнера с 2000 артилерийски снаряда.

WSJ отбелязва, че иранското министерство на отбраната (МО) е сключило договор с руското държавно акционерно дружество „Рособоронекспорт“ за продажбата на 74 000 артилерийски снаряда на цена 1,7 млн. долара.

Известен руски военен блогър реагира на доклада и заяви, че все още не е видял пристигането на тези боеприпаси на фронта, въпреки продължаващото руско-иранско сътрудничество в областта на отбраната.

Руски блогъри предполагат, че руският президент Владимир Путин е наредил допълнителни промени във военното командване на 20 април. Известен руски военен блогър твърди, че на 20 април Путин е подписал указ за серия от промени във военното командване и официално е уволнил командващия Източния военен окръг генерал-полковник Рустам Мурадов.

Военният блогър отбеляза, че уволнението на Мурадов вероятно е резултат от катастрофалната му офанзива при Вухледар, довела до много жертви сред руския персонал и загуба на голяма част от военното оборудване. Военният блогър добави, че указът също така принуждава армейски генерал Александър Дворников – за когото се съобщава, че е командвал руските сили в Украйна през април 2022 г. – да се пенсионира.

Военният блогър твърди, че Путин е принудил бившия командир на Западния военен окръг генерал-полковник Александър Журавльов също да се пенсионира заедно с други неназовани командири. Милблогърът твърди, че Кремъл сега разчита на новоназначения командир на руските въздушно-десантни сили генерал-полковник Михаил Теплински да постигне решителни резултати.

Тези съобщения за промени в командването и уволнения следват съобщението на Кремъл за уволнението на командващия руския Тихоокеански флот адмирал Сергей Авакянц на 19 април.

Съобщава се, че батальонът „Поток“ е един от трите доброволни отряда на руската държавна енергийна компания „Газпром“ и е аналог на руския държавен боен резерв (БАРС).

Съобщава се, че батальонът „Поток“ е подчинен на ЧВК „Редут“ на Министерството на отбраната на Русия.

Пригожин твърди, че тези части трябва да прикриват фланговете на „Вагнер“, и пита как тези части могат да водят бойни действия, ако нямат подходящи доставки и оръжия. Пригожин също така критикува общото разпространение на такива ЧВК, което вероятно подсказва, че Пригожин разглежда тези нови структури като конкуренция на Вагнер.

На 24 април източници, свързани с Вагнер, твърдят, че силите на Вагнер са възложили на „Поток“ да защитава неуточнени новозавзети позиции, за да може Вагнер да се прегрупира, но Поток е изоставил тези позиции и е позволил на украинските сили да превземат района.

Предполагаемият персонал на подразделението „Поток“ публикува видеосъобщение на 24 април, в което обвинява ръководството на „Газпром“ и ЧВК „Редут“, че не са осигурили на „Поток“ подходящи оръжия и припаси, както и обвинява „Вагнер“, че е забранил на войниците от „Поток“ да напуска позициите си.

Някои военни блогъри – включително свързаните с Вагнер военни блогъри – критикуват подразделението „Поток“ за това, че обвинява ръководството, и вместо това обясняват лошото им бойно представяне със статута им на доброволци.

Докладите на военните блогъри и на Пригожин показват, че „Вагнер“ има власт над структури, собственост на руското МО, което от своя страна показва, че Пригожин си е възвърнал известно благоволение на Кремъл.

Властите в Кремъл предлагат изравняване на заплащането на мобилизирания персонал и доброволците, вероятно в опит да стимулират военната служба. На 24 април руският президент Владимир Путин се срещна със секретаря на „Единна Русия“ Андрей Турчак, за да обсъдят инициативи за осигуряване на придобивки за руските военнослужещи. Путин изрази подкрепа за предложението на Турчак за изравняване на заплащането на „всички участници“ във войната в Украйна.

Турчак заяви, че понастоящем мобилизираният персонал получава 195 000 рубли (около 2400 долара) месечно, независимо къде служи, докато войниците на договор получават същата сума, само когато служат на фронта. Турчак твърди, че договорните войници, служещи в тила, получават заплати „няколко пъти по-малки“ от тези, които получават войниците на същата длъжност на фронтовата линия.

Турчак предложи да се въведат и други социални придобивки, сред които: определяне на квота за прием в руските университети за ветерани, за наградените с три ордена „Герой на Русия“ и за деца на участници във войната; намаляване или отмяна на комисионните такси за теглене или прехвърляне на пари; и удължаване или отмяна на заемите за родители, съпрузи и деца на ветерани в случай на смърт или тежка инвалидност.

ISW вече е съобщавала за конфликти между различните групи руски военнослужещи по отношение на неравностойни плащания и социални придобивки и Кремъл вероятно се опитва да изглежда, че разрешава тези несъответствия, за да насърчи записването в армията.

Следственият комитет на Саратовска област задържа бивш командир на групата „Вагнер“, който разказал на руската правозащитна организация Gulagu.net за убийствата на деца и други цивилни от „Вагнер“ в Бахмут. Основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин съобщи на 24 април, че Следственият комитет на Саратовска област е арестувал командира на „Вагнер“ Азамат Улдаров, който подробно е описал практиката на „Вагнер“ да убива деца в Бахмут и отношението на групата към военнопленниците по заповед на финансиста на „Вагнер“ Евгений Пригожин (което Пригожин отрича).

Осечкин заявява, че четирима други наемници на Вагнер са придружавали Следствения комитет и са заплашвали Улдаров със смърт заради показанията му срещу Пригожин.

Сътрудничеството на Вагнер с местните разследващи органи показва, че Вагнер и Пригожин са в състояние да оказват влияние върху определени местни власти и органи за сигурност.

Този анонс подсказва още, че Вагнер е дълбоко ангажиран с насърчаването на участието в зверствата, за да изгради социална сплотеност сред групата, и показва, че „Вагнер“ използва заплахата от възмездие, за да обезкуражи несъгласните, които изобличават Пригожин, за да дискредитират по-широката група.

Рано сутринта на 24 април украинските сили вероятно са извършили атака с морски дрон срещу базата на руския Черноморски флот (ЧФ) в Севастопол. Геолокализирани кадри показват вероятен украински военноморски дрон, който се взривява в пристанището на Севастопол, както се съобщава, около 3:30 ч. сутринта на 24 април.

Степента на щетите от удара не е ясна. Руското министерство на отбраната съобщи на 24 април, че украинските сили са се опитали да атакуват базата на ЧФ в Севастопол с три безпилотни наземни апарата и заяви, че руските сили са унищожили и трите апарата.

Депутатът от Красноярския край Константин Сенченко подаде оставка на 24 април, след като на 20 април губернаторът на Красноярския край Александър Ус подаде оставка. Съобщава се, че Сенченко е напуснал Русия преди повече от година и активно е критикувал войната, като през януари си е получил глоба за „дискредитиране на армията“.

Съобщава се, че Ус е подал оставка след предложението на руския президент Владимир Путин да работи на федерално ниво.

Оставките на Сенченко и Ус може да са сигнал за недоволство от ръководството на Кремъл на по-регионалните нива на руското правителство.

Основни изводи

  • Руски блогъри спекулират, че руският президент Владимир Путин е наредил допълнителни промени във военното командване на 20 април.
  • Финансистът от групата „Вагнер“ Евгений Пригожин е започнал информационна операция за подкопаване на доверието в руските частни военни групи (ЧВК), свързани с държавата.
  • Властите в Кремъл предложиха изравняване на заплащането между мобилизирания персонал и доброволците, вероятно в опит да се стимулира военната служба.
  • Следственият комитет на Саратовска област задържа бивш командир на групата „Вагнер“, който разказал на руската правозащитна организация Gulagu.net за убийствата на деца и други цивилни от „Вагнер“ в Бахмут.
  • Украинските сили вероятно са извършили атака с морски дрон срещу базата на руския Черноморски флот (ЧФ) в Севастопол рано сутринта на 24 април.
  • Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк на 24 април, за да председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН).
  • На 24 април Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че руски кораби пренасят ирански боеприпаси през Каспийско море, за да снабдяват руските войски, които се сражават в Украйна.
  • Депутатът от Красноярския край Константин Сенченко подаде оставка на 24 април, след като на 20 април губернаторът на Красноярския край Александър Ус подаде оставка.
  • Към 24 април украинските сили са постигнали незначителни успехи южно от Кремина и продължават да атакуват руски логистични възли в тиловите райони на Луганска област.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки във и около Бахмут и по фронтовата линия Авдийвка – град Донецк.
  • Някои руски източници опровергаха твърденията на други руски военни блогъри, че украинските сили са установили трайни позиции в източния (левия) бряг на Херсонска област.
  • Кремъл продължава усилията за криптомобилизация вероятно в опит да избегне втора вълна на официална мобилизация.
  • Групата „Вагнер“ може би се опитва да попълни ролите на правоохранителни органи в окупираните територ
  • epa10581938 A man walks in front of a banner depicting a Russian serviceman, in Yefremov town, Tula region, Russia, 20 April 2023. The Yefremov Interdistrict Court held a closed session with the participation of Masha Moskaleva and her mother Olga Sitchikhina to consider the issue of limiting both parental rights. In the spring of last year, Masha Moskaleva, the then 12-year- old, drew an anti-war drawing in an art lesson. Her father, Alexei Moskalyov, was fined under an article on discrediting the army, and later detained and placed under house arrest. He fled before the court session at which the verdict was announced and later the Ministry of Internal Affairs of Belarus reported his detention in Minsk. Masha had been placed at a children’s home. EPA/YURI KOCHETKOV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *