Италия поведе в забраната на ChatGPT. Кои други са готови да го направят

Италия е първата западна държава, която забрани ChatGPT – чатботът с изкуствен интелект на американския стартъп OpenAI.

Миналата седмица италианският орган за защита на данните нареди на OpenAI да спре временно обработката на данни на италиански потребители в рамките на разследване на предполагаемо нарушение на строгите европейски разпоредби за защита на личните данни.

Регулаторният орган, известен и като Garante, се позова на нарушение на данните в OpenAI, което е позволило на потребители да виждат заглавията на комуникации, които други потребители са водили с чатбота, съобщава CNBC.

„На този етап няма правно основание за масовото събиране и обработване на лични данни с цел „обучение“ на алгоритмите, на които разчита платформата“, се казва в изявление на Garante от петък миналата седмица. Регулаторът изрази загриженост за липсата на възрастови ограничения в ChatGPT и за това как чатботът може да подава фактологично невярна информация в отговорите си.

OpenAI може да понесе глоба от 20 млн. евро или 4% годишни приходи, ако не предложи мерки за справяне със ситуацията в срок от 20 дни.

Италия не е единствената страна, която се сблъсква с бързите темпове на развитие на изкуствения интелект и неговите последици за обществото. Други правителства разработват собствени правила, които несъмнено ще го засегнат.

Генеративният AI се отнася до набор от технологии, които генерират ново съдържание въз основа на запитвания от потребителите. Той е по-усъвършенстван от предишните версии на AI, благодарение в немалка степен на новите езикови модели, които се обучават върху огромни количества данни.

Призивите за регулация в сектора не от скоро, но темпото, с което технологията се развива, е такова, че правителствата трудно могат да го овладеят. Компютрите вече създават реалистични произведения на изкуството, пишат цели есета и дори генерират кодове за броени секунди.

„Трябва да сме много внимателни, за да не създадем свят, в който хората са подчинени на машините“, заяви Софи Хакфорд, футурист и глобален съветник по технологични иновации на американския производител на селскостопанска техника John Deere, в предаването „Squawk Box Europe“ на CNBC.

„Технологиите са тук, за да ни служат, за да не се налага да вършим работа, която не искаме. Сега трябва да мислим за това много внимателно и да действаме от гледна точка на регулирането“, добавя тя.

Различните регулатори са загрижени за предизвикателствата, които AI поставя пред сигурността на работните места, неприкосновеността на личните данни и равенството. Съществуват и опасения за манипулиране на политическия дискурс чрез генериране на фалшива информация.

Много правителства също започват да мислят как да се справят със системи с общо предназначение като ChatGPT, като някои дори обмислят да последват примера на Италия и да забранят технологията.

Великобритания

Обединеното кралство обяви планове за регулация на AI. Вместо да създава нови правила, кабинетът поиска от регулаторните органи в различните сектори да прилагат съществуващите такива за AI. Предложенията, в които ChatGPT не се споменава конкретно, очертават някои ключови принципи, които компаниите трябва да спазват, когато използват AI в своите продукти, включително безопасност, прозрачност, справедливост, отчетност и конкурентност.

На този етап Великобритания не предлага ограничения за ChatGPT или за какъвто и да е друг вид изкуствен интелект. Вместо това тя иска да гарантира, че компаниите разработват и използват инструментите на AI отговорно и предоставят на потребителите достатъчно информация за това как и защо се вземат определени решения.

В речта си пред парламента министърът на цифровите технологии Мишел Донелан заяви, че внезапната популярност на генеративния AI показва, че рисковете и възможностите, свързани с технологията, „се развиват с изключителни темпове“. Чрез възприемането на ненормативен подход, правителството ще може да „реагира бързо и да се намеси, ако е необходимо“, добави тя.

Дан Хоумс, ръководител на отдела за предотвратяване на измами във Feedzai, който използва AI за борба с финансови престъпления, заяви пред CNBC, че основният приоритет на подхода на Обединеното кралство е да се обърне внимание „как изглежда доброто използване на AI „. „И това често се свежда до две неща, а именно прозрачност и справедливост.“, допълва той.

ЕС

Очаква се останалата част от Европа да заеме много по-рестриктивна позиция по отношение на AI от британските си колеги, които все повече се отклоняват от цифровите закони на ЕС след оттеглянето на Обединеното кралство от блока.

Европейският съюз, който често е в челните редици по отношение на технологичното регулиране, предложи новаторски законодателен акт. Известен като Европейски закон за изкуствения интелект, правилата в него силно ще ограничат използването на AI в критичната инфраструктура, образованието, правоприлагането и съдебната система.

Законът ще е във връзка с Общия регламент за защита на данните на ЕС – правилата, които регулират начина, по който компаниите могат да обработват и съхраняват лични данни.

Когато законът за изкуствения интелект е създаден първоначално, длъжностните лица не са отчели главоломния напредък на системите за изкуствен интелект, способни да генерират произведения на изкуството, истории, вицове, стихотворения и песни. Според Reuters, проектоправилата на ЕС разглеждат ChatGPT като форма на AI с общо предназначение, използван във високорискови приложения.

„ЕС разполага с голям и дълбок експертен опит в областта на AI. Те имат достъп до някои от най-добрите таланти в света и това не е нов разговор за тях“, заяви Макс Хайнемейер, главен продуктов директор на Darktrace, пред CNBC. „Струва си да им се доверим в създаването на най-доброто за държавите членки, тъй като са напълно наясно с потенциалните конкурентни предимства, които тези технологии могат да донесат, спрямо рисковете.“

Но докато Брюксел изработва закони за AI, някои страни от ЕС вече са насочили фокуса си към действията на Италия по отношение на ChatGPT и обсъждат дали да последват примера ѝ.

„Подобна процедура е възможна и в Германия“, заяви Улрих Келбер, федералният комисар на Германия за защита на данните, пред вестник Handelsblatt.

Френският и ирландският регулатор за защита на личните данни са се свързали с колегите си в Италия, за да научат повече за констатациите им.  Ирландия обикновено е най-активният регулатор, когато става въпрос за защита на личните данни, тъй като повечето американски технологични гиганти като Meta и Google имат свои офиси там.

Италия може да пристъпи към такива действия, тъй като OpenAI няма нито един офис в ЕС.

САЩ

САЩ все още не са предложили официални правила за въвеждане на надзор върху технологиите за изкуствен интелект.

Националният институт за наука и технологии на страната представи национална рамка, която дава на компаниите, използващи, проектиращи или внедряващи системи за AI, насоки за управление на рисковете и потенциалните вреди. Но тя се прилага на доброволна основа, което означава, че компаниите няма да бъдат изправени пред никакви санкции за неспазване на правилата.

Досега не е известно да са предприети действия за ограничаване на ChatGPT в САЩ.

Миналия месец Федералната търговска комисия получи жалба от изследователска група с нестопанска цел, в която се твърди, че GPT-4, най-новият голям езиков модел на OpenAI, е „пристрастен, измамен и представлява риск за неприкосновеността на личния живот и обществената сигурност“ и нарушава насоките на агенцията за изкуствен интелект. Жалбата може да доведе до разследване на OpenAI и до спиране на търговското внедряване на големите езикови модели. FTC отказа да коментира.

Китай

ChatGPT не е налична в Китай, нито в различни държави със силна интернет цензура като Северна Корея, Иран и Русия. Тя не е официално блокирана, но OpenAI не позволява на потребителите в страната да се регистрират.

Няколко големи технологични компании в Китай разработват алтернативи. Baidu, Alibaba и JD.com, едни от най-големите китайски технологични фирми, обявиха планове за конкуренти на ChatGPT.

Китай се стреми да гарантира, че неговите технологични гиганти разработват продукти в съответствие със строгите му разпоредби.

Пекин въведе първия по рода си регламент за т.нар. дълбоки фалшификати – синтетично генерирани или променени изображения, видеоклипове или текст, създадени с помощта на изкуствен интелект.

Преди това китайските регулатори въведоха правила, регулиращи начина, по който компаниите използват алгоритми за препоръчване. Едно от изискванията е компаниите да подават подробна информация за своите алгоритми на регулатора на киберпространството. Подобни правила теоретично могат да се прилагат за всякакъв вид технологии от типа ChatGPT.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *