И България обмисля да забрани вноса на зърно и определени храни от Украйна

След като Полша и Унгария вече забраниха през последните дни вноса на зърно и определени храни от Украйна, в неделя служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че и България обмисля подобна мярка. Пред журналисти в Пловдив той обяви, че това е „въпрос на време“, съобщава БНР.

„Трябва да се запазят българските интереси. Когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията (на зърно и храни – бел. ред.) на българска територия може да станат още по-големи“, каза Гечев.

Министърът каза още, че преди няколко дни е разговарял по темата с колеги от шест държави, а още през септември България е поискала реакция от Брюксел.

Той уточни, че чака в понеделник докладите за правните основания, на базата на които Полша и Унгария са наложили забраната. След това Гечев ще има разговор със служебния министър на икономиката Никола Стоянов, тъй като той отговаря за този тип мерки.

„Предполагам, че във вторник, след като сме събрали цялата информация, ще има комуникация с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, така че е въпрос на време да наложим такава забрана“, добави министърът на земеделието.

По-рано през уикенда Унгария, а преди това и Полша, забраниха вноса на зърно и на други храни от Украйна. Правителството на Виктор Орбан обяви, че целта е да се защити местния селскостопански отрасъл. Унгарското правителство не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта ѝ е да се избегнат сериозни щети за местните фермери. След като руската инвазия в Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *