София се развива като устойчива градска дестинация

„София се развива като устойчива градска дестинация, предлагаща качествен туристически продукт, стъпвайки на силните  страни и отчитайки идентичността на града. Развиваме  културноисторически туризъм, фестивален туризъм, екотуризъм.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция и Генералната асамблея на Алианса на градските дестинации, които се провеждат в София.

От 2009 година до Ковид кризата, която оказа влияние на сектора в цял свят, броят на туристите, които са нощували в столицата, е нараснал двойно. След премахване на ограниченията секторът бързо е възстановил работата си, както и броя на туристите.

„София е модерен европейски град, отличаващ се със своята древна история и култура, толерантност, динамика и млад дух. Няколко епохи лежат в културноисторическата основа на столицата ни в съчетание с модерната архитектура. Гордеем се със зеленината на града и цветните решения, с големи паркове, близостта до Природен парк „Витоша“ и духа  на столицата, който носят студентите, свободните артисти, творците.“ Припомни още Фандъкова.

Столичният кмет представи и част от новите туристически продукти, които са създадени с участието на Столичната община – карта STREET ART SOFIA. Тя включва 20 локации с графити на 16 художници. По инициатива на общината са разработени: винена карта, карта на вековните  дървета и на птиците. Работи се по създаване на поклонническа карта с маршрути на територията на Столична община.

 

На събитието  присъстваха Президентът на Алианса на градските дестинации Петра Стушек,  заместник-министърът на туризма и заместник-кметът на Столичната община Ирина Савина.

Източник