Какво всъщност стои зад съкращенията на производството на петрол от ОПЕК+

Неочакваното намаляване на добива, обявено в неделя от производителите на петрол от ОПЕК+, усложнява обтегнатите отношения между САЩ и Саудитска Арабия, като инвеститорите виждат признаци на геополитически сигнал в решението.
Някои пазарни анализатори обаче твърдят, че съкращенията са по-малко послание към Вашингтон и повече опит за стабилизиране на цените на петрола на фона на опасенията от рецесия, като имат за цел установяване на баланс между търсенето и предлагането, пише MarketWatch.
Саудитска Арабия и други членове на Организацията на страните износителки на петрол обявиха в неделя, че ще намалят производството на петрол с допълнителни 1,16 милиона барела на ден от май до края на 2023 г. Русия, чиито енергийни продукти са под ембарго заради войната в Украйна, заяви, че ще удължи намаляването на производството си с 500 000 барела на ден до края на годината. Заедно ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, съставляват групата, известна като ОПЕК+.

Някои медийни съобщения и пазарни анализатори спекулират, че изненадващият ход е мотивиран от геополитиката и разклатените отношения на Саудитска Арабия със САЩ.
През март министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм заяви, че няма да попълнят Стратегическия петролен резерв заради поддръжката на два от четирите обекта. Financial Times съобщи, че Рияд е „раздразнен“ от този коментар, позовавайки се на източници, запознати с мисленето на Саудитска Арабия.
През октомври ОПЕК+ обяви подобно намаление от 2 милиона барела на ден, равняващо се на 2% от световното предлагане, като заяви, че е необходимо да се отговори на нарастващите лихвени проценти в САЩ и по-слабата световна икономика. Призивът накара президента Джо Байдън да обвини страната, че се съюзява с Русия в опит да предизвика енергийна криза, като същевременно обеща „последствия“ за Саудитска Арабия.
Този път обаче реакцията на Вашингтон беше по-приглушена.
Ситуацията във Вашингтон е доста различна сега в сравнение с намалението миналия октомври. Тогава имаше двупартийно несъгласие с всичко – от законодателството за ограничаване продажбите на оръжие до това за ограничаване на производството и износа на петрол (NOPEC). Говореше се дори за преоформяне на отношенията със Саудитска Арабия“, казва Клей Сейгъл от Rapidan Energy Group в интервю за MarketWatch.
През октомври петролните фючърси не показаха траен ефект от съкращенията на производството, като продължиха да се понижават до декември и се задържаха на едно ниво преди да се потопят до ново дъно миналия месец.
Въпреки че забележките на политиците бяха много по-приглушени след съобщението в неделя, все пак ходът на ОПЕК+ повишава перспективата за напрежение между Вашингтон и Рияд в близко бъдеще, добавя Сейгъл.
„Представете ако Федералният резерв посочи това намаляване на производството като инфлационно и като причина, поради която лихвите трябва да останат по-високи за по-дълго време. Ако това от своя страна причини рецесия, тогава напрежението между Вашингтон и Рияд може да достигне точката на кипене“, коментира Сейгъл.
Вашингтон и Рияд просто имат „различни ценови цели за ключовите си политики“, казва Хелима Крофт, ръководител на глобалната стратегия в RBC Capital Markets.
Саудитска Арабия се готви за засилени противоречия в двустранните отношения след посещението на президента Байдън в Джеда миналия август, когато Вашингтон не получи увеличението на производството, което желаеше, отбелязва Крофт и добавя, че сега САЩ са само един от няколкото партньори на Рияд и че двустранните отношения на кралството с Китай придобиват все по-голямо значение. „Китай вече е най-важният търговски партньор на Саудитска Арабия и икономическото бъдеще на страната изглежда е насочено на изток“, казва тя.
Според Ан-Луиз Хитъл, ръководител на макро отдела в Wood Mackenzie, този ход е необходим, за да може ОПЕК+ да стабилизира пазара, след като неотдавнашните банкови фалити в САЩ съживиха страховете от финансова криза и глобална рецесия.
През март петролните фючърси се сринаха до под 70 долара за барел за първи път от декември 2021 г. насам.
„От гледна точка на ОПЕК+, намалението беше направено с цел да се възстановят предишните ценови нива. Сега отново сме около и над 80 долара за Брент.

Така че те успяха. Те знаеха, че пазарът се нуждае от някакво сътресение, за да се оттласне от дъното след кризата със SVB“, казва Хитъл.

Както Brent, така и WTI скочиха с повече от 6% в понеделник в отговор на съкращенията на производството, припомня MarketWatch.
Някои анализатори смятат, че ОПЕК+ намалява производството и поради опасения, че растежът в търсенето на петрол може да не дойде през втората половина на 2023 г.
„Подобен ход на доброволни съкращения от страна цялата група има за цел укрепването на предлагането. Те се опитват да защитят балансите си и искат да за сигурни, че не навлизаме в ситуация на структурно свръхпредлагане, но това е рисковано и би могло да затегне прекалено много пазара“, казва още Клей Сейгъл от Rapidan Energy Group.
Инвеститорите залагат на рязък отскок в търсенето на петрол от началото на 2023 г., тъй като Китай облекчи ограниченията за COVID-19 и отвори втората по големина икономика в света.
Марко Папич, главен стратег в Clocktower Group, заяви пред MarketWatch, че китайското търсене на петрол ще се върне, компенсирайки опасенията на саудитците от „глобална или американска рецесия“. Това ще доведе до по-високи цени на петрола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *